Közösséget formált a finom édesség Borsodnádasdon

Készül a molnárkalács
Készül a molnárkalács
Borsodnádasd – „A felélesztett hagyomány legfontosabb értéke, hogy Borsodnádasdon a molnárkalácssütés generációkon átívelő tevékenység lett” – így nyilatkozott egy idősebb helyi asszony az idei fesztiválon, ahol a tűző napsütésben együtt készítette a vaníliás finomságot az unokájával.

Visszaemlékezett a régmúltra is, amikor a helyiek étrendjében péntekenként bableves után szerepelt a molnárkalács. A lemezgyár virágzása idején szinte minden család rendelkezett sütővassal, amelyek később felkerültek a padlásra, beporosodtak, a feledés homályába merültek.

Szűk egy évtizeddel ezelőtt azonban az önkormányzat elkezdte feléleszteni a hagyományt. A fesztivál volt az első lépés, ezután a termék népszerűsítése következett, tavaly átadták a sütőházat, idén piacra került a dobozos változat, és belátható időn belül a nagykereskedelemben is kapható lesz a termék.

– A Molnárkalács Fesztivál a város legfontosabb rendezvénye, amelyre mindig komolyan készülnek a kulturális csoportjaink, civil szervezeteink – fogalmazott az eseményen Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. – A tizennégy sütősátorban a nap folyamán több ezer kalács készült el, amit ezen a napon ingyen kóstolhattak a látogatók. A legnépszerűbb a fahéjas, a málnás, a vaníliás és a levendulás. Az esemény és a város védjegyévé váló édesség tényleg összehozta az embereket, hiszen ilyenkor – és sokan a hétköznapokon is – gyakran előveszik a vasakat.

Fejlesztenek

Kormos Krisztián hozzátette: a jövőben tovább szeretnénk fejleszteni a programot, és folytatják a nagykereskedőkkel a tárgyalásokat, hogy a molnárkalács dobozos változata minél hamarabb megtalálható legyen a boltok polcain. Ez ugyanis a következő lépés afelé, hogy a nádasdi nevezetességet még több helyen megismerjék.

ÉM-ME