Közösség elleni izgatással gyanúsítják a Jud Süss című náci propagandafilm vetítőit

Gyanúsítottként hallgatta ki közösség elleni izgatás miatt a rendőrség szerdán a Jud Süss című náci propagandafilmet Budapesten nemrég levetítő testvérpárt. A rendőrség a film többszöri levetítése kapcsán múlt pénteken indított nyomozást.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken indított nyomozást közösség elleni izgatás miatt, mert több feljelentés is érkezett azután, hogy Budapesten az utóbbi időben többször levetítették a Jud Süss című filmet. A rendőrök több tanút is meghallgattak, majd házkutatást tartottak egy XII. kerületi könyváruházban és a XIII. kerületi Hollán Ernő utca egyik lakásában. Ez utóbbi épület egyik pincéjében vetítették le a náci propagandafilmet. A vetítéseket az interneten hirdették meg, ezer forintos belépődíjért lehetett megnézni a filmet. Az ügyben feljelentést tett Szabadai Viktor, az SZDSZ fővárosi elnöke is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdai tájékoztatása szerint a közösség elleni izgatás miatt indult ügyben gyanúsítottként hallgatták ki a vetítéseket szervező testvérpárt. A gyanú szerint a két férfi 2008. július 10-től három napon át, naponta kétszer nagy nyilvánosság előtt levetítette a filmet. A vetítések a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utcában található egyik ház pincéjében történtek. A filmet DVD és video formában árusították is.

A Független Hírügynökség információi szerint a most meggyanúsított testvérpár egy náci ideológiát terjesztő, antiszemita műveket is gondozó kiadót működtet a XIII. kerületben.