Közösség elleni izgatás a neten – nyomoz a rendőrség

Nyomozást indított a rendőrség közösség elleni izgatás miatt egy internetes blogbejegyzés alapján. A szélsőséges nézeteiről ismert blogger saját honlapján jelent meg a cigányellenes írás. Az ügyben négy civil szervezet tett feljelentést.

Négy civil szervezet fordult a napokban a rendőrséghez egy szélsőséges nézeteiről ismert blogger egyik bejegyzése miatt. Pelle Andrea ügyvéd, a Társaság a Szabadságjokoért (TASZ) – mint az egyik feljelentő – munkatársa a Független Hírügynökségnek korábban elmondta, hogy az internetes naplóban az áll, hogy a cigányok helyzetét el kell lehetetleníteni, “elroppantani a gerincüket”. Van olyan rész is a bejegyzésben, amely azt fejti ki, hogy csoportban el kell menni és megverni “őket”.

A TASZ mellett az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság és a Nemzeti, Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda volt a feljelentő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtöki tájékoztatása szerint megvizsgálták a feljelentést és mivel a kifogásolt írás alkalmas lehet a gyűlöletkeltésre, elrendelték a nyomozást közösség elleni izgatás miatt.Sporthírek