Közösen ünnepeltek a tokaji polgárok

Tokaj – A hagyományoknak megfelelően közösen ünnepelte Tokaj a Város és a magyar kultúra napját. A Kulturális és Konferenciaközpontban megtartott esemény az intézmény, az önkormányzat és a Tokaji Írótábor Egyesület közös szervezésében valósult meg.

A program Illés Péter Himnusz-szavalatával kezdődött, majd Posta György köszöntötte a vendégeket. A polgármester kiemelte, a nemzeti himnuszunk születésnapján Tokaj Város Napjára is emlékezünk, arra gondolva, hogy a közel kilenc évszázados Tokaj 30 évvel ezelőtt, 1986. január 14-én kapta vissza városi rangját. Azt, amit tulajdonképpen soha el nem veszített, csupán megfosztották attól.

– Mi tokajiak igencsak büszkék vagyunk, hogy a világon egyedülálló módon szerepel egy nemzet városának neve a himnuszában. Tokaj neve a magyar nemzet himnuszában ott ékeskedik és hirdeti, hogy Tokaj-Hegyalján közel ötszáz éve – az első aszú megjelenésére gondolva – „Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél!” – tette hozzá beszédében a városvezető.

A Tokaji Írótábor Egyesület részéről Ködöböcz Gábor, az egri Eszterházy Károly Főiskola docense mondott beszédet.

Ebben a Tokaji és az irodalom kapcsolatára tért ki részletesen, kiemelve, hogy a magyar írók mellett számos neves külföldi szerzőt is megihletett a bor.

ÉM-TH


Díjak, elismerések

Tokaj város díszpolgára Zelenák István nyugalmazott pedagógus, helytörténész lett, a Pro Urbe Díjat pedig Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője vehette át. Utóbbi az elismerés átadása után bejelentette, a díjjal járó pénzjutalmat felajánlja hozzájárulásként a tokaji Szent Miklós ortodox templom felújításának munkálataira. Hozzátette: „A címről magáról soha, semmilyen körülmények között nem mondanék le!”

A Tokaj Büszkesége díj olyan fiatal sportolókhoz került, akik pályafutások révén öregbítették a város nevét. A szumó Európa-bajnoki bronzérmes Mikó Erik és Mikó Levente, a freestyle fociban világbajnoki címet szerző Kovács Péter, a kajakban országos harmadik Molnár Martin, valamint a zsinórban hétszer is bajnoki címet nyerő U-19-es labdarúgócsapat kapta meg a kitüntetést. Makoldi Miklós és Nagy Géza pedig a háromnapos Magyar Huszár – Orosz Kozák konferencia, valamint a Magyar–Orosz Barátság Napja kapcsán végzett munkájáért köszönetképpen egy-egy üveg bort kapott a polgármestertől. Posta György a Holnap Városért Díj elnyerésében végzett munkáját megköszönte Várhelyi Gyulának és Keresztes Alexandrának.

hirdetés


hirdet�s