Friss hírek

2010.01.13. 17:23

Kormányszóvivõ: márciustól döntési tilalmat és önkorlátozást rendel el a kormány

<p>A kormány szerdai döntése értelmében március 1-tõl, illetve április 1-tõl különbözõ területeken döntési tilalmat rendel el - jelentette be szerdán a kormányszóvivõ. Szollár Domokos hozzátette: március 1-tõl elsõsorban a támogatási szerzõdések, a vagyoni, illetve személyi jellegû döntések tilalma lép életbe. Az önkorlátozás jegyében április 1-tõl egyebek mellett kormánydöntésre lesz szükség a 10 millió forint feletti értékû állami ingatlanok értékesítése ügyében, valamint a még a Bajnai-kormány idején lejáró megbízási szerzõdések sem lesznek meghosszabbíthatók. A kormányszóvivõ azonban hangsúlyozta, hogy a kormány megbízatása lejártáig mûködni fog, így a döntési tilalom nem jelenti azt, hogy a kabinet ügyvivõi kormányként mûködne tavasztól.</p>

A miniszterelnök azért döntött a moratórium bevezetése mellett, mert sem személyi döntésekkel, sem pedig hosszabb távú kötelezettségvállalásokkal nem akarja megkötni az új kormány kezét - mondta szerdán a kormányszóvivõ. Szollár Domokos hozzátette: március 1-jét követõen az új kormány minisztereinek kinevezéséig új vezetõket nem lehet kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási szerveknél és ezek helyi szerveinél sem. A döntés szerint nem lehet a minisztériumokban szakmai tanácsadói és fõtanácsadói címet adományozni. Márciustól a minisztériumokban célfeladat sem adható ki.

A költségvetési szervek és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok mostantól egészen a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárást írhatnak ki, amelynek eredményérõl a következõ kormány kinevezését követõen döntenek. Halaszthatatlan beszerzések esetén a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ államtitkár adhat ez alól felmentést.

A minisztériumokban, illetve a központi költségvetési szerveknél április 1-jét követõen csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges kötelezettségvállalásokról születhet döntés. Szintén április 1-jétõl nem köthetõ egyedi támogatási szerzõdés közhasznú és kiemelten közhasznú társaságokkal. Az új kormány kinevezéséig az uniós pályázatok bíráló bizottságai nem tesznek javaslatot projektek támogatására áprilistól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!