Friss hírek

2010.10.13. 19:24

VÖRÖSISZAP: Jogsegélyszolgálatot indított a PSZÁF

<p>Jogsegélyszolgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak segítésére. Közben a felügyelet emlékeztette a bankokat az etikai kódex fizetési nehézségek kezeléséről szóló pontjaira - tájékoztatott szerdai közleményében Binder István, a PSZÁF szóvivője.</p>

Több forrásból is úgy értesült a PSZÁF, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott településeken egyes jelzáloghitellel rendelkező károsultak bankjuktól felszólító levelet kaptak. Ezt a Magyar Bankszövetség cáfolta ugyan, a felügyelet azonban a kérdés rendezésére elnöki körlevélben szólítja fel az intézményeket, és jogsegélyszolgálatot állít fel.

A közlemény szerint a jelzálogszerződések többsége esetében a szerződést azonnal felmondja a bank, ha a jelzáloggal terhelt ingatlan megsemmisül. A PSZÁF felhívta a bankok figyelmét a Magatartási Kódex azon pontjaira is, amelyek egyértelműen meghatározzák a fizetési nehézségek kezelésére alkalmazandó eljárásokat. A kódexet aláíró hitelintézetek vállalták, hogy ilyen esetekben áthidaló módszereket dolgoznak ki, és ezekről az ügyfeleket levél vagy információs füzet formájában tájékoztatják.

A vörösiszap-tragédiával összefüggő problémák rendezésére a felügyelet jogsegélyszolgálatot állított fel, amely a 06-40-203-776-os telefonszámon érhető el. Levélcím: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!