Közösen fejleszt az Aluinvent és a Miskolci Egyetem

Akt.:
Deák Csaba (balra), az egyetem kancellárja és dr. Babcsán Norbert aláírja a szerződést
Deák Csaba (balra), az egyetem kancellárja és dr. Babcsán Norbert aláírja a szerződést - © Fotó: Bujdos Tibor
Felsőzsolca – Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a Felsőzsolcai Ipari Parkban működő Aluinvent Zrt. Ennek értelmében az Aluinvent a jövőben bevonja kiemelkedő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységébe a Miskolci Egyetem kutatási és szolgáltatási kapacitásait is.

A K+F+I terén megvalósuló közös programok mellett az egyetem hallgatói számára a gyakorlati képzés hátterének biztosításában is szerepet vállal a társaság. Az Aluinvent célja, hogy a magyar alumíniumipar innovációs kompetencia centrumaként működjön itt, a megyében. Ehhez pedig szoros partneri kapcsolatra törekszik a Miskolci Egyetemmel is.

aluinvent-egyetem-alairas-cikkbe

Dr. Babcsán Norbert, az Aluinvent Zrt. alelnöke és technológiai igazgatója, mérnök-üzletember büszke arra, hogy a Miskolci Egyetemen végzett, egyben a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi docense. Öt évet töltött fémhabkutatásokkal Nyugat-Európa legnevesebb laboratóriumaiban, nyolc fémhabokat érintő szabadalom feltalálója. Az elmúlt években mintegy 20 hallgató írta nála diplomamunkáját a Miskolci Egyetemről.

Mint mondta, a társaság egy hungarikumnak tekinthető ipari innovációt juttatott el a széles körű nemzetközi siker előszobájáig. Az alumíniumhab egy olyan könnyű alumínium, ami úszik a vízen, a fához hasonlóan megmunkálható és nem korrodálódik. Panelek formájában építőipari burkolatként, álmennyezetként, légkondicionáló falként és dekoratív csempeként is használható. Az alumíniumhab gyártása terén a világ élvonalába tartozó cég a Miskolci Egyetemmel kötött együttműködésével a megszerzett tudást és kompetenciát a felsőfokú oktatásba integrálhatja és az egyetemmel együtt továbbfejlesztheti azt.

– ÉM –