Közös terv a közoktatás megmentése érdekében

Közös anyagot állítanak össze a tanárok, a szülők és a fenntartók arról, hogyan lehetne javítani a hazai közoktatás helyzetén. A tervek szerint két hónapig dolgoznak a dokumentumon, aztán a nyilvánosság előtt is bemutatják azt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy-egy példányt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Sólyom László köztársasági elnöknek, illetve Hiller Istvánnak, a szaktárca vezetőjének is el akar küldeni.

Az közös dokumentum megfogalmazásának ötlete a PDSZ-től származik, amely egy közoktatási kerekasztalt is létrehozott ennek érdekében. A testület első ülése a múlt héten volt, ezen egyebek mellett a PDSZ-t támogató kisebb szakszervezetek, országos szülői szervezetek, önkormányzati szövetségek és iskola fenntartók is részt vettek. A legnagyobb létszámú érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete nem jelent meg az ülésen, de azt ígérték, a következő ülésen már ők is ott lesznek – mondta Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A kerekasztal a közoktatás társadalmi szerepét járja majd körül, illetve az ehhez kapcsolódó finanszírozási problémákra igyekszik rávilágítani. Az egyik legfontosabb szempont az, hogy olyan kérdéseket fogalmazzon meg, amely a szakma minden képviselőjét érinti, illetve amiért közösen fel lehet lépni – fogalmazott Kerpen.

A PDSZ elnöke szerint a kötelező óraszám szeptemberben esedékes emelése biztos, hogy szerepel majd az anyagban. A tanárok növekvő terhei miatt már jó ideje küzd a szervezet. Tavasszal országos népi kezdeményezést nyújtottak be az Országos Választási Bizottsághoz (OVB), május 22-ig 50 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a kérdést. Jelenleg körülbelül 20 ezer aláírásnál tartanak, de ennek legalább 10-20 százalékát nem fogadja majd el az OVB, mivel nincs mellette a személyi szám.
A PDSZ továbbra is bízik abban, hogy a határidőig összegyűlnek a szignók; kedden a fővárosi Olimpiai Parkban, a Liga szakszervezetekkel és a Munkástanáccsal együtt “kampányolnak” a témában, de az egyik miskolci rendezvényen is feltűnnek majd műájus elsején. A PDSZ szerdától újra minden délután gyűjti majd az aláírásokat a fővárosban a Deák Ferenc téren, az Oktogonon, illetve esetenként a Blaha Lujza téren is – mondta Kerpen. A tanárok Pécsett is felállítják a héten az utcai standokat, a hétvégén pedig a budai Skála mellett gyűjtik a szignókat.