Közös szuperlézert tervez Magyarország és Csehország

Közösen pályázik egy úgynevezett szuperlézer megépítésére Magyarország és Csehország. Lippényi Tivadar, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a projekt az európai strukturális alap támogatásával valósulna meg, és a tervek szerint számos európai kutatópartnert bevonnának. A két ország egyébként Prágát és Szegedet jelölte meg központként, egységes szervezeti keretek mellett, közös irányítással dolgoznának a szakemberek. A helyszínről október 1-jén dönt az Európai Unió.

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) egy nagyon rövid impulzusidejű, a mostani legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer, amely új műszaki fejlesztéseket alapoz meg. A nagyberendezés az anyagtudományokra, a gyógyászatra és a környezetvédelemre is hatással lehet, valamint azért is jelentős, mert akár a molekulákon belüli elemi folyamatokat is meg lehetne figyelni a segítségével.

A nagyberendezés helyszínére Magyarország mellett Csehország, Románia, Franciaország és Anglia pályázott, de külön-külön egyik sem felelt meg maximálisan a feltételeknek – mondta Lippényi Tivadar. Magyarország és Csehország arról döntött: együtt fognak bele a projektbe, de szorosan együttműködnek más európai kutatókkal is. A programban egyébként több száz kutató és szakember dolgozhat majd. A javaslat szerint a két ország két központtal, egységes szervezeti keretben, közös vezetőséggel látná el a feladatokat.

A berendezés megépítésének becsült összköltsége 400 millió euró, az üzemeltetés pedig 50 millió euró lenne évente. Vlastimil Rozicka, a cseh oktatási, ifjúsági és sportminiszter-helyettes a pénteki budapesti tájékoztatón elmondta: a pályázóknak a beruházás 40 százalékát, az üzemeltetési költségnek pedig a 10 százalékát kell fizetniük, a többit az Unió állja. Az önrészt mindkét kormány garantálta.