Közös mesterképzés a térségben

Együttműködési megállapodást kötött a Miskolci Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és az egri Eszterházy Károly Főiskola. A megállapodás elsősorban a közös tanári és diszciplináris mesterszakok indítására irányul.

Céljuk: a regionális együttműködés lehetőségeinek kihasználása, az intézmények képzési programjainak összehangolása – fogalmazott dr. Mang Béla, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese a pénteki sajtótájékoztatón. Egyedi példának nevezte az északkelet-magyarországi felsőoktatási szövetség létrehozását dr. Fazekas Csaba, a Miskolci Egyetem bölcsészettudományi karának dékánja. Mint mondta: a tavaly életbe lépett felsőoktatási törvény is szorgalmazza, hogy az intézmények az együttműködésben keressék a kiutat a romló demográfiai helyzetre, illetve a csökkenő finanszírozásra.

Fordulópont

A megállapodás lényege, hogy a három intézmény közös mesterszakokat indít – fogalmazott a dékán. – Az érintett intézmények profiljának megfelelően ez elsősorban a tanári mesterszakokra irányul. Valamint a bölcsészettudományi, természettudományi, gazdaságtudományi és műszaki tudományok területén az együttműködés kidolgozását is megkezdték.
Dr. Balogh Árpád, a Nyíregyházi Főiskola rektora a hazai felsőoktatás fordulópontjának nevezte a megállapodást, azzal magyarázva ezt, hogy a meglévő erőforrásaikat összekapcsolják a keresletnek megfelelő szakember képzéssel.
Ez a startégiai szövetség a hallgatóknak egy minőségében fejlődő kínálatot biztosít majd – értékelte az együttműködést dr. Hauser Zoltán, az egri főiskola rektora.