Közös megoldást ígér a török államfõ, kormányfõ és vezérkari fõnök

“Alkotmányos keretek között közösen oldjuk meg a problémákat” – ez olvasható a nyilatkozatban, amit a török államfõ, a miniszterelnök és a hadsereg vezérkari fõnöke írt alá csütörtökön az elnöki palotában tartott megbeszélésük után. Hétfõn több mint 40 fõtisztet, köztük a hadsereg légierejének és tengerészetének nyugalmazott tábornokait tartóztatták le Törökországban azzal a váddal, hogy államcsínyt szervezetek 2003-ban az iszlám gyökerû Igazságosság és Fejlõdés Pártja (AKP) hatalmának megdöntésére. A letartóztatásokat maga a miniszterelnök jelentette be spanyolországi hivatalos útján.

Recep Tayip Erdogan kormányfõ szerint az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy õk álltak a “Pörölykalapács Mûvelet” fedõnevû akcióterv mögött, amelynek az lett volna a célja, hogy a hadsereg átvegye a hatalmat Törtökországban hét évvel ezelõtt.. A kormány szerint a gyanúsítottak azt tervezték, hogy bombákat robbantanak mecsetekben, és kiélezik a feszültséget Görögországgal, majd a zûrzavart kihasználva megbuktatják a kormányt.

A letartóztatási hullám miatt két nappal ezelõtt válságtanácskozást tartott a török hadsereg vezetése is. Ennek hatására hívta megbeszélésre Abdullah Gül államfõ a miniszterelnököt és Ilker Basbug tábornokot, a hadsereg vezérkari fõnökét. A csütörtöki megbeszélést Erdogan “nagyon jónak” nevezte. A három vezetõ a nyilatkozatukban úgy fogalmazott: “mindenkinek felelõssége van abban, hogy az állam intézményei ne gyengüljenek meg a letartóztatásokkal kapcsolatos eljárások idején”.

A 2002 óta kormányzó AKP támogatói szerint a hadseregnek fel kell adnia több évtizedes gyakorlatát, hogy befolyást gyakorol a civil politikára, és engedelmeskednie kell a kormánynak. Az AKP ellenfelei szerint az iszlám gyökerû párt színleli a demokratizálást, hogy hiteltelenítse hatalmi riválisát, a hadsereget, amely a Kemal Atatürk által megteremtett modern török állam 1923-as megszületése óta a világias rendszer védelmezõjének tûnteti fel magát. Basbug tábornok maga is úgy fogalmazott a letartóztatásokról, hogy “be akarják szennyezni a hadsereg becsületét”, ugyanakkor azt is mondta, hogy személy szerint a demokrácia híve.