Közös megállapodást írt alá Horváth Csaba és a IX. kerületi polgármester-jelölt

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Horváth Csaba főpolgármester-jelölt és a IX. kerületi polgármester. Ebben egyebek mellett rögzítik, hogy folytatódik a tömbrehabilitációs program, illetve a zöldterületek bővítése a környéken. Az együttműködési szerződés célja, hogy javítsa a ferencvárosiak életminőségét, illetve jobb együttműködést alakítson ki a fővárosi vezetéssel – hangzott el.

A Ferencvárosban a szerződésben foglaltak szerint folytatódik a tömbrehabilitációs program. Ez azt jelenti, hogy részben állami programokhoz csatlakozva, a főváros átvállalja az érintett lakókra eső 20 százalékos önrészt. Ez évi 150 lakás felújításához nyújt majd segítséget – mondta Horváth Csaba. A Zöld udvar program keretében növelnék a zöldfelületeket is a kerületben. Ahol lehet, a betont kockakő burkolatra cserélik, bokrok és virágágyások közbeiktatásával. Emellett a zöldhulladék elszállításának feltételein is javítanak.

A panelfelújítási program keretében a főváros legalább évente egy épületben vállalja a lakókra háruló önrészt, a közeli Nehru park felújításának befejezésére pedig írásos garanciát vállal. Ennek a területnek a megszépítésére egyébként idén már 270 millió forintot költött a főváros – jegyezte meg Horváth Csaba. A megállapodásban szerepel még a József Attila lakótelep átmenő forgalmának szabályozása, illetve a parkolási feltételek javítása. Ehhez közlekedési szabályozási terv elkészítését kezdeményezi a kerület, amelyhez a főváros segítségére is szüksége van. A szerződés ezt is rögzíti – mondta Pál Tibor, a IX. kerület szocialista polgármester-jelöltje.

Horváth Csaba múlt pénteken jelentette be, hogy minden fővárosi szocialista polgármester-jelölttel megállapodást köt, amelyben rögzítik azokat a fontos pontokat, amelyeket a kerületek és a főváros közösen valósítana meg. Horváth Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a helyi közösségek fontos értékteremtő erővel bírnak, ezért a kerületeknek nem szabad elveszteniük önállóságukat. A főváros a 23 kerület szövetségeként kell, hogy működjön – mondta. Horváth Csaba azt is elmondta: megválasztása esetén egyeztető fórumot hoz létre a főváros vezetése és a kerületi polgármesterek között, hogy közösen vitathassák meg az előttük álló feladatokat. Az új baloldali várospolitika a szövetség és az együttműködés politikája – fogalmazott.