Közös magyar-szlovák rendezés lesz az idei folklórfesztivál

Kilenc ország negyven néptánccsoportja tíz helyszínen ad műsort Magyarországon és Szlovákiában a XIV. Nógrád Megyei Nemzetközi Folklórfesztiválon. A július 29-én kezdődő ötnapos programon ezer táncos szerepel majd, a programsorozatot gasztronómiai rendezvények is színesítik.

A fesztiválra idén közösen pályáztak magyarországi és szlovákiai szervezetek, s nyertek az Európai Unió határmenti együttműködéseket segítő Interreg-pályázatán húszmillió forint támogatást – mondta el a Független Hírügynökségnek Egyedné Baránek Ruzsenka, a rendezvény főszervezője.

A nógrádi térség folklórértékeit bemutató fesztivál Europiknikkel kezdődik Somoskő váránál, majd a fellépő együttesek forgószínpad-szerűen szerepelnek a szlovákiai Divényben, Losoncon, Füleken és Ragyolcon, illetve a magyarországi Salgótarjánban, Pásztón, Szügyben, Mihálygergén és Bánk vízi színpadán.

A házigazda Nógrád megye tíz hagyományőrző csoportot szerepeltet a fesztiválon, Szlovákiából több magyar és szlovák nyelvű csoport érkezik, de mellettük ukrán, grúz, olasz, szerb, román, német és lengyel együttesek is fellépnek.

A kísérő rendezvények sorában Losoncon folklórmisét és népviseletes felvonulást, Pásztón a Palóc Ízek kavalkádján magyar gasztronómiai napot, Salgótarjánban pedig a vanyarciak szlovák haluska-napot tartanak. A helyi készítésű ételekből azonban mindenütt kaphat kóstolót a közönség.

A Nógrád Megyei Nemzetközi Folklórfesztivált a bánki vízi színpadon gálaprogrammal zárják augusztus 2-án.Sporthírek