Közös kerékpárút épül egészen Miskolcig

Akt.:
Huszti Gábor (balra) fontosnak tartja a közösségi rendezvényeket is
Huszti Gábor (balra) fontosnak tartja a közösségi rendezvényeket is - © Fotó: ÉM
Szirmabesenyő – Minden eddiginél nagyobb büdzsé, bővülő gazdasági teljesítmény mellett adót csökkent Szirmabesenyő.

Gazdaság-, közösség- és infrastruktúrafejlesztés – ezt a három célt tűzte ki maga elé a szirmabesenyői önkormányzat néhány évvel ezelőtt. Mára elmondható, a település erősödik, az iparűzésiadó-bevételek növekednek: 2016-ban 51 millió forint volt, a 2017-es számok elérhetik a 91 millió forintot, 2018-ban 153 millió forint iparűzési adóval kalkulálnak. Az elmúlt időszakban két nagyobb cég is megtelepedett Szirmabesenyőben, ezek mind segítenek abban, hogy a település gazdaságilag erősödjön. Mindezt Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere mondta el lapunknak.

Több mint tízféle nyári tábort szervezünk a gyerekeknek.” Huszti Gábor

Előzetesen már tárgyalta a testület az idei év költségvetését, és látszik, Szirmabesenyő 2018-ban minden eddiginél nagyobb büdzsével indul az évnek – fogalmazott a polgármester. – Ez azt jelenti, hogy 1,3 milliárd forintból gazdálkodhatunk, de ez év közben még növekedhet. Ezen összeg mögött elnyert pályázatok vannak, illetve az elmúlt három év gazdaságfejlesztő, beruházást ösztönző tevékenysége, ami mára kezd beérni.

A település vezetője számokat is mondott: 2018-ban 153 millió forint iparűzési adóval kalkulál Szirmabesenyő, ami csaknem háromszorosa a tavalyinak. „És ebben még nincs benne a hamarosan nyíló Ongropack termelési értéke, valamint az adóbevételt növeli a Starters E-Components Generators Automotive Hungary csarnoka után fizetett építményadó is” – tette hozzá Huszti Gábor. Szirmabesenyő növekvő gazdasági teljesítménye miatt folyamatos a befektetői érdeklődés, ami azt jelenti, a közeljövőben 500 munkahelyet teremtenek a térségnek. Ezt az is segíti majd, hogy újabb fejlesztési területet jelölt ki az önkormányzat a településen.

A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy miközben dinamikusan nő az adóbevétele Szirmabesenyőnek, az idén adócsökkentésre is lesz lehetőségük. Az építményadó, ami a vállalkozásokat érinti, 800 forint per négyzetméteres árról 700 forintra csökkent. „Ez is segíti, hogy a település versenyképes legyen, ezáltal vonzó a befektetők számára” – hangsúlyozta Huszti Gábor.

Megtartó és vonzó

„Az infrastrukturális fejlesztések közül kiemelném az iskola rekonstrukcióját, ami jelzi, számunkra prioritás az oktatás. Ezt támasztja alá az is, hogy a kormányt megelőzve már tavaly ingyenessé tettük általános iskolásaink felső tagozata számára a tankönyveket. Szintén egyedülállóan több mint tízféle nyári tábort szervezünk a gyerekeknek, év közben iskolásaink lovagolni, óvodásaink úszni járnak. Ezekkel is igyekszünk a fiatalokat itt tartani, illetve idevonzani” – sorolta a településvezető.

Az idei fejlesztések sorában említette a kerékpárút megépítését, amelyet Sajókeresztúr vezetésével konzorciumban nyert el a település. A beruházásnak köszönhetően a két település kerékpárútja Miskolcig lesz bekötve.

De támogatják az egész életen át tartó tanulást is, erre 60 millió forintot nyert az önkormányzat. Ebből képzések, szakkörök, tréningek, informatikai oktatás valósul meg.

Újra lesz Röfi Nap

A közösségfejlesztés kapcsán Huszti Gábor hangsúlyozta, szinte nincs olyan hónap a településen, hogy ne lenne valamilyen közösségi esemény: február 10-én például negyedik alkalommal rendezik meg a Röfi Napot, illetve az ehhez kapcsolódó kolbásztöltő versenyt. Eddig 21 csapat regisztrált, külön versenyt hirdettek autószalonoknak és a médiának. A rendezvény évről évre több embert mozgat meg. A Röfi Nap célja az is, hogy a hagyományos falusi értékeket megőrizze, megismertesse az emberekkel – fogalmazott a polgármester. Az idei rendezvény is számos szórakoztató programot kínál, a kulináris élmények mellett sztárvendégek érkeznek Szirmabesenyőbe.

– ÉM-NSZR –