Közös bennük a szeretet a gyerekek iránt

Kitüntetettek
Kitüntetettek
Vallják, az elhivatott pedagógus számára a tanítványok boldogulása jelenti az igazi sikert. Párhuzamos beszélgetést folytatni nem könnyű. Ám az Eötvös iskola pedagógusaival hamar egy nevezőre jutottunk.

Dr. Szabó Gézáné és Urbán Teréz nem hagyott kétséget afelől, szeretnek tanítani, s imádják a gyerekeket. Szabóné Margó útja NyírbéltekrőlKecskemétre vezetett. Ott a közgazdasági iskolában azonban megpecsételődött a sorsa, rájott a matematika mellett a gyerekek is érdeklik. Visszajött szűkebb pátriájába, s Nyíregyházán tanítói diplomát, később pedagógia szakos oklevelet szerzett.
Terézia Megyaszóról indult, Szerencsen volt gimnazista és keményen tanult azért, hogy orvos lehessen. Szülei azonban szelíd erőszakkal rávették arra, inkább egészséges gyerekek között, tanárnőként töltse napjait. Mindkettőjük életében meghatározóak voltak az első dolgos hétköznapok, Terézia óvodában, Margó gyógypedagógiai iskolában kezdte pályafutását.
1973-tól illetve 76-tól erősítik a gyakorlóiskola tanári karát, s ahogy teltek az évek, úgy lett bennük egyre nagyobb a szeretet a gyermekek s hivatásuk iránt. Közös vonásuk, hogy a tanórán kívül is nagyon szívesen tartózkodnak az intézményben, szívesen beszélgetnek tanítványaikkal, segítenek a diákoknak, bármilyen kérdéssel fordulnak hozzájuk.
– Kollégáimmal együtt büszkék vagyunk arra, hogy a város egyik legjobb iskolájában taníthatunk mondta Urbán Teréz.
S azért lehet ez az egyik legjobb, mert valamennyien felismerték, nemcsak tanítani, hanem segíteni és nevelni is kell a gyerekeket.
– Az alsósok igazán őszinték. Nem rejtik véka alá örömüket, de bánatukat sem. Foglalkozni kell a lelkükkel is, és a törődést szeretettel, jó viselkedéssel hálálják meg – folytatta dr. Szabó Gézáné.
Mindketten egyetértenek abban, hogy attól mert szigorú és következetes a pedagógus, még szerethető marad. Azt is elmondják, ma másként kell tanítani, mint régen. Most mások az értékek, lazábbak az emberi kapcsolatok és a korábbinál több törődést igényelnek a gyerekek. Hiába csökken a pedagóguspályapresztízse, Terézia és Margó a legcsodálatosabb hivatásnak érzi a tanítást.
– Sok-sok díjat kapunk nap mint nap. A gyermekek szeretetét, a szülők elismerő szavait, a régi tanítványok tiszteletét – mondta Margó.
Ajándék az is, hogy látjuk egykori diákjaink boldogulását és sikereit – tette hozzá Terézia.
A tanító és a tanárnő munkáját eddig is elismerték, ők maguk pedig hálásak azért, hogy az intézmény mostani, s korábbi vezetői is lehetőséget adtak a kreatív oktató-nevelő munkához. Pályafutásuk nemrégiben újabb mérföldkőhöz érkezett.

Ebben az esztendőben dr. Szabó GázánéKarácsony – Sándor díjat vehetett át, Urbán Terézia munkáját pedig Arany Katedra Emlékéremmel ismerték el.
– Pók Viktória –