Közös álláspont felé közelít Irán és az EU

Közös álláspont kialakítása felé halad Európa és Irán – közölte csütörtökön a perzsa állam nukleáris főtárgyalója csütörtökön a Törökországban Javier Solanával tartott kétnapos megbeszélés után. A mostani volt az első találkozó a két tárgyaló között a márciusi ENSZ szankciók bevezetése óta.

“Néhány területen közelítünk egy közös álláspont kialakításához” – közölte Ali Laridzsani az ankarai találkozó után. Javier Solana, aki a megbeszélések előtt óvatosan nyilatkozva azt közölte, hogy “nem számít nagy áttörésre”. Csütörtökön a találkozót “jónak”, “konstruktívnak” minősítette, és jelezte: már az is nagy eredménynek számít, hogy újra találkoztak.

A két tárgyaló közül egyikük sem részletezte a megbeszélés témáit, és arról sem nyilatkoztak, hogy lehetséges-e egy kompromisszum elérése. Laridzsani a CNN-nek elmondta, hogy “új ötletek” merültek fel, de ezekről bővebben nem nyilatkozott, mert “több idő kell azok pontosítására”. A két tárgyaló jelezte, hogy két hét múlva újra találkozni fognak.

A tárgyalások előtt diplomaták jelezték, hogy elképzelhető egy olyan kompromisszumos megoldás, ami szerint ha Irán nem növeli tovább az urándúsítást, akkor az ENSZ elhalasztja a további szankciók bevezetését, és további tárgyalásokat indítanak. Az Egyesült Államok eddig azt követelte Teherántól, hogy az összes urándúsításhoz kapcsolódó tevékenységét teljesen fejezze be. A kompromisszumos javaslat értelmében a már működő fejlesztéseket nem kéne leállítania Teheránnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már kétszer is bevezetett szankciókat, miután Teherán visszautasította urándúsítási programjának leállítását. A nyugati országok azzal vádolják a perzsa államot, hogy atombomba előállítását tervezi, míg Irán folyamatosan állítja: az atomenergia polgári felhasználása a célja.Sporthírek