Közönségtalálkozó a botránydarabról

Közönségtalálkozóra várják a péntek esti előadás után a nézőket a kaposvári Csiky Gergely színházban. A rendezvényen az elmúlt évek legnagyobb viharát kiváltott darabról, az 56 06 / őrült lélek vert hadak című előadásról, és a színházban az elmúlt időszakban kialakult rendkívüli helyzetről szeretnének beszélgetni a társulat tagjai.

Hornung Gábor a színház szervezőtitkára a Független Hírügynökségnek elmondta: továbbra sem csillapodik a hullámverés a Mohácsi János rendezte 56-os darab körül. A januári bemutató óta több tucat mocskolódó telefont és elektronikus levelet kapott a színház néhány színésze és rendezője. Ezekben azt kifogásolják, hogy véleményük szerint a kommunista propagandadarabban gyalázzák Tóth Ilonát, a forradalom mártírját.
Tóth Ilona forradalmban vállalt szerepe, pere, máig az egyik legvitatottabb 1956-tal kapcsolatos kérdés.

Az országos vitát kiváltott darabbal párhuzamosan igazgatóváltás is zajlik a színházban. A 35 év után távozó Babarczy László utódját első alkalommal nem tudta a posztra pályázó két jelölt közül kiválasztani a városi közgyűlés. A színházban úgy vélik, nem véletlen a darab körüli botrány és az igazgatóválasztás egybeesése. A társulat tagjai ezért a héten nyílt levélben fogalmazták meg aggodalmaikat, és kérték a döntéshozókat, hogy szakmai, és ne politikai döntést hozzanak a jövő heti közgyűlésen.

A péntek esti találkozón szeretnének minden vitás kérdést tisztázni. Az előadásra elővételben valamennyi jegy elkelt, a jegyiroda információi szerint több tucat jegyet budapesti nézők igényeltek.