Közoktatás: nem engednek az eddigi követeléseikből

Miskolc – A Herman Ottó Gimnázium felhívásához csatlakozottak valódi változásokat akarnak.

A Tanítanék-mozgalom szerdán nyílt levelet tett közzé, Törley Katalin (Kölcsey Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanács), Pilz Olivér (Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanács), Pukli István (Teleki Blanka Gimnázium) aláírásával. Egyebek között azt írják: „az Emberi Erőforrások Minisztériumának február 9-én megalakult Köznevelési Kerekasztala nem a Herman és a Teleki gimnáziumok testületei által fölvetett problémák megoldására, hanem az azok következtében kialakult elégedetlenség leszerelésére irányul. Nincs kellően hiteles kormányzati szándék a problémák érdemi kezelésére, amit az oda meghívott bábszervezetek széles listája bizonyít. Eközben kimaradtak lényeges szervezetek és a nevelési szakmának szinte az egésze”. Együttműködésre hívják a kormányzattól független szakmai és civil szervezeteket, a valódi változások, a XXI. századi autonóm és versenyképes oktatás megteremtése érdekében.

Követelik a többi között, hogy a kormány mondja ki, a 2011-ben elfogadott köznevelési törvényt átmenetinek tekinti, illetve haladéktalanul kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi szereplőivel egy új közoktatási törvény elkészítéséhez. Az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések annak szakmai alapjaitól kezdődjenek.

Mint írják: az elmúlt öt évben kiderült, hogy az eddigi irány sem jó, és a toldozgatás-foltozgatás sem vezetett sehova. A követelések között van, hogy az oktatásra fordított költségek érjék el a mindenkori GDP 6 százalékát.

ÉKN
hirdetés


hirdet�s