Közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki Mályi polgármesterét

Közokirat hamisítás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség a napokban a Borsod megyei Mályi független polgármesterét és egy másik önkormányzati tisztségviselőt. A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint a három évvel ezelőtti jégverés után többen úgy kaptak kártérítést a csaknem 170 millió forintos állami támogatásból, hogy nem voltak jogosultak rá. A feljelentő szerint az erről szóló határozatokat hamisították meg. A polgármester a nyomozás lezártáig nem kíván nyilatkozni.

2004. júniusában több százmillió forintos kár keletkezett Mályiban, amikor a jégeső háztetőket, kerteket tett tönkre és autókat rongált meg. A jégeső után csaknem 170 millió forintos állami támogatást kapott a Borsod megyei település.

A kárenyhítésre szánt pénzből azonban 20 milliót olyanok kaptak, akik nem voltak jogosultak rá, sőt olyan is előfordult, hogy valakit kétszer fizetett ki az önkormányzat, hamis bizottsági határozatok segítségével. Ezt állítja Vécsei István az akkori képviselőtestület pénzügyi bizottságának elnöke.

Láttam azonnal, hogy hamisítványok – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Vécsei István. Természetesen mivel nagy összegről szólnak a határozatok, megközelítik a 20 millió forintot a rendőrségre feljelentést tettem.

A rendőrség a nyolc hónappal ezelőtti feljelentést követően csalás miatt rendelt el nyomozást. Most azonban közokirat-hamisítás miatt hallgattak ki két önkormányzati tisztségviselőt. A rendőrség csak közleményt adott ki az ügyről, de az ügyészségen is csak szűkszavúan nyilatkoztak.

Martossy György, B.-A.-Z. Megyei Ügyészség szóvivője elmondta: jelenleg csak annyit lehet elmondani, hogy a 3 évvel ezelőtti jégverés után az állami támogatások elosztásával kapcsolatban indult nyomozás.

A Független Hírügynökség információi szerint a rendőrség Mályi polgármesterét és a szociális bizottság akkori vezetőjét hallgatta ki gyanúsítottként. A polgármester tagadja a vádakat, ő maga például fel sem vette a jégverés után neki megítélt támogatást. Nyilatkozni azonban csak a rendőrségi vizsgálat lezárta után kíván.