Közmunkások gyûjtenek fát a rászorulóknak – mindenki jól jár

Roma közmunkások gyûjtenek fát rászoruló családoknak a Somogy megyei Inkén. Közben az önkormányzat gondozatlan területeit is rendbe teszik, vagyis mindenki jól jár. A tûzifát azok a szegény családok kaphatják meg, akik egyébként lehet, hogy megfagynának, mert nem telik nekik fûtésre.

Inkén tíz közmunkás dolgozik, foglalkoztatásukra pályázaton nyert pénzt a Barcsi és a Csurgói Kistérségi Társulás. “Mind romák, és nem tízüknek, hanem még akár száznak is lehetett volna munkát adni, de sajnos csak erre van lehetõség” – mondta a Független Hírügynökségnek Karsai György, az inkei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke.

A közmunkaprogram öt hónapig tart. Szinte kivétel nélkül olyanok jutottak munkalehetõséghez, akik már munkanélküli segélyre sem jogosultak, és eddig legfeljebb szociális segélyt kaphattak. A közmunkások néhány ezer forinttal magasabb bért kapnak, mint a minimálbér.

A közmunkások által kitermelt fát rászorulók kaphatják meg – némi térítés ellenében. Egy-egy családnak két köbméter fát szállítanak házhoz. Mivel általában csak egy helyiséget fûtenek, a két köbméter tûzifa akár egy hónapig is kitarthat.

A rászorulók az önkormányzatnál jelentkezhetnek a tûzifáért.. Azt mondják: hosszú az igénylõk listája, mert a faluban sok szegény család él, akiknek egyébként nem lenne mivel fûteniük.