Közmunkaprogram: ennyi marad?

Miskolc – Startolhat a közmunkaprogram: 738 munkahellyel. Mi lesz a további ígért ezerrel?

Startolhat a közmunkaprogram Miskolcon és a környező térségekben, írta lapunk nemrégiben: 738 fő foglalkoztatására nyílik lehetőség. A két projektelem megvalósítására 100 százalékos intenzitás mellett, 619 millió forint áll rendelkezésre. Kriza Ákos polgármester a programot bemutató sajtótájlékoztatón úgy fogalmazott, a megyei jogú városok közül a Belügyminisztérium döntése alapján egyedül Miskolc juthatott forráshoz az egyébként kistelepülések számára kitalált program révén, mégpedig annak köszönhetően, hogy a megyeszékhely együtt pályázott a környező 29 kisebb településsel. A program során többek között közmunkában készítik elő a város mangalicakondája és szürkemarha-gulyája számára a területet.

A minisztériumtól függ

A siker kapcsán azért arról is szólnunk kell, hogy a város korábban 1800 munkahelyet ígért a közmunkaprogram részeként. Ezt Kiss Gábor mondta lapunknak alpolgármesterré választása idején. Akkor beszélt az országban elsőként kidolgozott koncepcióról és arról, hogy ennek keretében állhatna fel a város saját karbantartói csapata, akikkel elvégezhető például a kátyúzás, bizonyos mezőgazdasági tevékenységek, vagy intézményfelújítások. Később kiderült, a város által tervezett programnak is meg kellett felelnie a Start Munkaprogram feltételeinek: értékteremtőnek kell lennie, így az intézményfelújítás kikerült a csomagból.

A bejelentés kapcsán, miszerint most 738-an kapnak munkát a program során, megkérdeztük az önkormányzatot, hogy mi lesz a további több mint ezer munkahellyel. Lesz az is? Vagy ennyi marad?

Kiss Gábor alpolgármestertől a következő választ kaptuk: „A munkahelyek további száma a Belügyminisztérium válaszától függ. Nem tudjuk még, hogy mennyiben bővítik a pályázati elemeket.”

ÉM-HM