Közmunka a vasút mentén

Három hónap alatt megszépül a Mezőkövesd-Hidvégardó közötti vasútvonal környezete. A 130-140 kilométeres szakaszon hulladékmentesítés, parlagfű irtás, ároktisztítás valósul meg a “Vonattal Borsodban” elnevezésű közmunkaprogram keretében.

Gyárfás Ildikó, a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat elnöke és Sándor László, az Országos Közmunka Tanács (OKT) elnöke kedden sajtótájékoztatón ismertették: az 51 millió forintos projekthez az OKT 20 millió forintot biztosított, csakúgy, mint a MÁV Rt, míg a megyei munkaügyi központ 10 millió forinttal járul a programhoz, s szintén 10 millió forintot tesz ki a résztvevő önkormányzatok támogatási összege.

Kísérleti jelleggel

Az október 15-ig tartó projekt 167 munkanélküli foglalkoztatását teszi lehetővé. Szabó József, a megyei munkaügyi központ igazgatója kiemelte: ez a közmunkaprogram három hónapig tartó munkát jelent közel 200 munkanélkülinek, míg a megyei lakóinak értéket képvisel munkájuk.

Tar Sándorné a MÁV Rt. megyei igazgatóságának vezetője elmondta: 1,2 milliárd forintos összeget különít el a MÁV a közforgalmi hálózat takarítására, ám ez az összeg nem elegendő minden munka elvégzésére, ám a kísérleti program eddigi egy hónapja máris látványos eredményt hozott. Az elmúlt egy hónapban látványos változás Mezőkeresztes, Tornanádaska, Szendrőlád települések vasútvonalának körzetében történt.

OlKa