Közleményben ítélei el a magyar külügy az indonéziai merényleteket

Közleményben ítélte el a magyar Külügyminisztérium a pénteki reggeli Dzsakartai öngyilkos robbantásokat,amelyek következtében legkevesebb kilenc ember meghalt, több mint 40 megesebesült.

A közlemény ” a leghatározottabban elítéli az ártatlan indonéz és külföldi állampolgárok életét követelő július 17-i robbantásos merényleteket, amelyek a kora reggeli órákban a Dzsakartai Marriott és a Ritz Carlton szállodákban történtek. Őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak, együttérzéséről és szolidaritásáról biztosítja Indonézia kormányát a terrorizmus elleni harcában.” A barbár cselekedetek – írja a közlemény- a terrorizmus meg nem szűnő veszélyére hívják fel a figyelmet világszerte, s egyben a demokratikus átalakulás nemzetközileg is elismert eredményeit szándékoznak aláásni Indonéziában.

A továbbiakban azt írja a közlemény, hogy “a magyar Külügyminisztérium és a Magyar Köztársaság Dzsakartai Nagykövetsége szoros figyelemmel kíséri az indonéz fővárosban zajló fejleményeket. A Dzsakartai magyar külképviselet előzetes tájékozódása alapján magyar idő szerint július 17-én délelőtt 10 óráig nem érkeztek arra vonatkozó információk, hogy az említett szállodákban magyar állampolgárok tartózkodtak, vagy megsérültek volna. A magyar Külügyminisztérium felhívja az Indonéziába és Dzsakartába utazó, illetve az ott tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az indonéz tömegtájékoztatási eszközök, illetve a Magyar Köztársaság Dzsakartai nagykövetsége révén folyamatosan tájékozódjanak a biztonsági helyzet alakulásáról. A közlemény végül felhívja a magyarok figyelmét, ogy ” indonéziai tartózkodásuk során nagyfokú óvatosságot és körültekintést tanúsítsanak”.