Közlemény – Szúnyog- és rágcsálóirtás Miskolcon

Akt.:
Miskolc – 2014. június 10-én újabb földi-biológiai szúnyogirtás történik Miskolcon.

Rendszeres védekezés a szúnyogok ellen

A sok csapadékot, egyes napokon kánikulai meleget hozó változékony tavaszi időjárás miatt folyamatosan figyelték Miskolcon a szúnyoglárva tenyészőhelyek fertőzöttségét. A mérések alapján május végén már indokolt volt a védekezés, szükségessé vált a biológiai irtás. 179 hektáron, többek között az Egyetemvárosi tónál, a miskolctapolcai Csónakázó tónál, a Juhdöglő völgyi tónál, valamint a lassú folyású patakok környezetében, így például a Görömböly, Pece, Lyukó patakok mentén történt biológiai szúnyoglárva irtás.

Az ismert szúnyoglárva tenyésző helyek ellenőrzése folyamatos, rovartani-biológus szakember vizsgálja az egyes területek fertőzöttségét. A csapadékos, változékony időjárás, valamint a következő napok felmelegedése együttesen elősegíti a szúnyoglárvák fejlődését, így indokolt az újabb földi biológiai irtás, amely zömmel a fent említett területeken tegnap kezdődött és a mai napon is tart.

Biológiai irtás

Idén is, a tavalyi évhez hasonlóan, kizárólag a szúnyogok lárváira ártalmas biológiai szerrel irtottak május végén szúnyogokat Miskolcon és teszik ezt a mostani irtásnál is. A szúnyogok elleni biológiai védekezés a földi tenyészőhelyeken környezetbarát eljárással történik, olyan folyadékot juttatva az érintett részekre, ami megakadályozza a szúnyoglárvák kifejlődését.

Rágcsálóirtás

Mint minden évben, idén is elvégezték a tavaszi rágcsálóirtást, mely a szennyvíz- és csapadékvíz elvezető aknákra, a Szinva-, Hejő,- Pece,- Lyukó patakok mederpartjaira, a bokros, cserjés területekre és a Bábonyi bércre, egyes Avas városrészi területekre kiemelten is koncentrált. Az eredményesség érdekében a város több területén etetőprizmák is kihelyezésre kerültek, amelyeken figyelmeztető felirat tájékoztat a mérgezés veszélyéről és a méreg ellenszeréről (K1 vitamin).

A lakosság is tett bejelentéseket rágcsálók megjelenésével kapcsolatban, a Miskolci Városgazda Kft. munkatársai pedig megvizsgálták a bejelentéseket és a tavaszi főirtás folyamán az indokolt helyeken elvégezték a rágcsálóirtást.

Az eredmények összegzése után, amennyiben indokolt, újabb rágcsálóirtást fognak végezni a szakemberek. Ezzel kapcsolatban lakossági bejelentést továbbra is a Városgazdánál lehet tenni telefonon (46/412-611), és e-mailben (varosgazda@varosgazda.hu) illetve a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési osztályán a vuzem@miskolcph.hu címen.

– Pásztor Imre, Miskolc Holding Kommunikációs, PR vezető –