Sport

2012.10.25. 10:14

Nézőpont: Dopping

<em>Megfosztották mind a hét Tour de France győzelmétől a kerékpársport legnagyobb ikonját, Lance Armstrongot. Az amerikai nem beszél. "Mindössze" a hivatalos Twitter oldaláról tüntette el azt, hogy "hétszeres Tour de France győztes". Milliók miatta - bevallom jómagam is - néztük a legendás kerékpáros körverseny hetekig tartó közvetítését</em>. <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Megfosztották mind a hét Tour de France győzelmétől a kerékpársport legnagyobb ikonját, Lance Armstrongot. Az amerikai nem beszél. "Mindössze" a hivatalos Twitter oldaláról tüntette el azt, hogy "hétszeres Tour de France győztes". Milliók miatta - bevallom jómagam is - néztük a legendás kerékpáros körverseny hetekig tartó közvetítését. Juhász-Léhi István jegyzete. Hogy doppingolt-e? Lehet. Hogy doppingolt-e más is? Bizonyosan. Már csak azért is, mert az illetékesek nem adják oda Armstrong elvett győzelmeit a második, harmadik, netalán negyedik, ötödik helyezetteknek. Egyszóval ha doppingolt is, azt tudta mindenki, mert akiknek volt rá keretük, stábjuk, összeköttetésük, miegymás, azok valószínűleg éltek a tiltott szerekkel. Tegyük fel, hogy ha a mindenkori első tíz bringás így járt el, akkor miért csak most "hurcolják" meg a texasit, és döntik le a szobrát?

Rengeteg a megválaszolatlan kérdés, ám az kijelenthető, hogy ha a top csapatok menői is anyagoztak, akkor Armstrong mégis csak hétszer nyerte meg a versenyt. Tekerte le a kb 20 szakaszt, a nagyjából 3500 kilométert három hét alatt. Vagy csak valamiért kellett most egy nagy sztár, ha nem legnagyobb bebuktatása azért, hogy megtisztuljon ez a sportág is, amely talán soha nem volt teljesen mentes a doppingtól? A szponzoroknak, a nézőknek akarnak bizonyítani az illetékesek azzal, hogy tulajdonképpen mindenétől megfosztanak egy valakit? Annyi bizonyos, hogy jómagam nem kapcsolok a Tour-ra jövőre, s miközben egy kulacs vízzel majd a Bükkben tekerek elgondolkodom, hogy az NDK-s úszóktól mikor veszik el az érmeket, és mikor lesz nagy hír az, hogy a németek is tiltott szerhez nyúltak 1954-ben a vb-n?

Valószínűleg soha, mert nem minden döntéshozó van "belőve"...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!