Közlemény – NAV: Újra célkeresztben az orvosok

Közlemény – NAV: Újra célkeresztben az orvosok
Miskolc – A NAV idén is figyelmet szentel az orvosoknak. Gyakran előfordul ugyanis, hogy személyijövedelemadó-bevallásukban kirívóan alacsony jövedelem szerepel, miközben vagyongyarapodásuk jelentős. A hivatal 2015-ös ellenőrzési irányai szerint a magánorvosok, és az állatorvosok is a vizsgálódások középpontjában lesznek. Az adózás elkerülése természetesen ebben a szakmában sem általános, az ellenőrzéseket tehát a tisztességesen adózók érdeke is megkívánja.

Az ellenőrök vizsgálják a számla- és nyugtaadást, a nyilvántartások szabályos vezetését is nézik, és azt is, hogy a magánrendelőkben foglalkoztatott orvos, és asszisztens szabályszerűen be van-e jelentve.

A tavalyi tapasztalatok alapján az ellenőrzött magánrendelők többsége jogkövető volt, de arra is volt példa, hogy a páciens hiába várta a számlát, nyugtát, a borsos összegű vizsgálati díj kifizetése után semmilyen bizonylatot nem kapott. Egy orvos el is ismerte, hogy az aznapi rendelésen megjelent betegek egyikének sem adott bizonylatot, néhány esetben pedig a rendelőben másodállásban dolgozó asszisztenseket felejtették el bejelenteni, így ez a feledékenység százezres nagyságrendű mulasztási bírságba került. 2014-ről bőven maradt olyan ügy, melyekben a NAV még most is végzi a vagyonosodási vizsgálatokat, mivel az orvosok által megszerzett nagy értékű ingóságok, és ingatlanok megvásárlására a bevallásban feltüntetett jövedelmeik nem nyújthattak fedezetet.

– dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferens, főosztályvezető –