Közlemény – MVK: Újdonság a menetrendben: napszakonkénti eljutási idő

Akt.:
Újdonság a menetrendben: napszakonkénti eljutási idő
Újdonság a menetrendben: napszakonkénti eljutási idő - © Fotó: mvkzrt.hu
Miskolc – Az MVK Zrt. megállóhelyein kihelyezett menetrendek az adott járatnak a megállóhelyről történő indulási idejét mutatják, vagyis nem kell számolni, mikor ér oda a busz. A tavalyi sikeres bevezetése kiváltotta a korábbi gyakorlatot, amikor a busz vagy villamos végállomási indulási idejéhez kellett hozzáadni az adott járat megállóhelyre való érkezésének idejét. Ezt a kis matekozást váltotta ki a megállóhelyi menetrend, ahol első „ránézésre” leolvasható az adott megállóból való indulási idő.

Újdonságként az idén a megállóhelyi menetrendbe beépítésre került a napszakonkénti eljutási idő is, amivel a valós idejű közlekedéshez jobban alkalmazkodik a megállóban kihelyezett, nyomtatott menetrend. De hogyan? Úgy, hogy a megállóban lévő menetrend „számol” a közlekedési csúcsidőszakkal, így számol a menetidő néhány perces növekedésével, és ezt a megállóba érkezés idejébe már beépíti.

A papír alapú menetrendkönyv megtartotta a „számolós” menetrendet, vagyis azok, akik ezt használják, azoknak a busz vagy villamos végállomási indulási idejéhez hozzá kell adni az adott járat megállóhelyre való érkezésének idejét. Ennek egyszerű oka van, mert a menetrendkönyv a viszonylatokat, és nem a megállókat tartalmazza. Utóbbi esetben több ezer oldalas menetrendkönyvet kellene kiadni. A menetrendkönyvben így átlagos eljutási idő szerepel, vagyis a kettőt nem érdemes összehasonlítani egymással.

– Miskolc Városi Közlekedési Zrt. –