Nagyvilág

2012.06.19. 14:32

Richard T. McCormack: nincs rövid távú megoldás a görög problémára

    Budapest, 2012. június 19., kedd (MTI) - Richard T. McCormack, a Merrill Lynch korábbi alelnöke szerint Görögország problémái olyan mélyek, hogy azokra nincs rövid távú megoldás, s legalább tíz év szükséges a hibák korrigálásához.

 

 

Budapest, 2012. június 19., kedd (MTI) - Richard T. McCormack, a Merrill Lynch korábbi alelnöke szerint Görögország problémái olyan mélyek, hogy azokra nincs rövid távú megoldás, s legalább tíz év szükséges a hibák korrigálásához.

 

A KA-VOSZ Pénzügyi Szolgáltatásokat Közvetítő Zrt. A válság okai és következményei című keddi gazdasági fórumán a szakember, aki Ronald Reagan és George H. W. Bush elnökök idején is az amerikai kormánynak dolgozott különböző pozíciókban, kiemelte, hogy Görögországnak három tényezőt kellene szem előtt tartania a mély válság kezelésére: a tőke, a munkaerő és az erőforrások hatékony felhasználását. Az eurózóna gazdasági helyzetéről Richard T. McCormack úgy vélekedett, hogy a sebezhető gazdaságoknak jobban kell koncentrálniuk a munkára, és az adóssággal összefüggő problémák kezelésére. Kiemelte: Európa más részein is eljött az idő, ám ahhoz, hogy elkerüljék a görög utat, foglalkozni kell a hosszú távú hitelképességi problémákkal.

A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Központi Bank (EKB) is számos lépést tett az európai helyzet stabilizálására, emellett létrejött egy pénzügyi mechanizmus a bajba jutott országok megsegítésére. Richard T. McCormack szerint Görögország időt nyert a hétvégi választásokkal, kérdés azonban, hogy ezt hogyan használja fel. Szólt arról is, hogy az Egyesült Államokra valószínűleg még a lassú növekedés lesz jellemző néhány évig, addig, amíg a lakosság adósságát leviszik arra szintre, ahol a gazdaság visszaáll a "normális" kerékvágásba.

Demján Sándor a fórumon tartott előadásában kiemelte: társadalmilag megbecsültté kell tenni a termelő munkát, mert csak a bővített újratermelésben résztvevők arányának növelésével lehet megteremteni a versenyképességet. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint megengedhetetlen, hogy erős, munkaképes emberek azért ne dolgozzanak, mert bizonyos munkákat nem akarnak elvégezni. Elmondta: a válság vesztesei azok lesznek, akik nem alkalmazkodnak a versenyhez, vagyis az az ország, ahol felborul az "okosok" és a szorgalmasok aránya, elveszíti a versenyképességét. Demján Sándor kiemelte, hogy a bővített újratermelésben résztvevők aránya tragikusan lezsugorodott Magyarországon, így pedig nem lehet versenyt nyerni. Európában dolgozni kell, a nehezebb munkát is el kell végezni, és mindenkinek a képességeinek megfelelő helyre kell kerülnie. Az ügyvezető elnök szerint egyensúlyba kell hozni a termelésben részt vevők számát és az azt kiszolgáló humán szférát. Az a bruttó hazai termék (GDP) növekedés nem ér semmit, amelyet hitel alapoz meg, a reálnövekedés az, amikor termelésen, tőkekivitelen, logisztikán keresztül valós növekedés következik be - vélekedett. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a válság kapcsán hangsúlyozta: Magyarország félrekezelte a krízist az évek során, sőt 2008-ban a tüneteit sem ismerte fel, ennek következtében pedig az ország súlyosan érintett lett a válságban. Kiemelte: a KA-VOSZ sokat tett a válság leküzdésében, mert egy romló pénzügyi környezetben növelni tudták a hitelezést. Richard T. McCormack 1969-ben csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok elnökének tanácsadói testületéhez, 1982-ben Ronald Reagan elnök kinevezte a Külügyminisztérium gazdasági és kereskedelmi ügyekkel foglalkozó államtitkárává, az idősebb Bush kormányában pedig gazdasági, üzleti és mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó államtitkár lett. 2006-tól a Merrill Lynch alelnöke, majd a két pénzügyi óriás összeolvadása után a Bank of America Merrill Lynch alelnöke lett. 2012 óta jószolgálati tanácsadóként tevékenykedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!