Közlemény – MSZP: Gyermekjólét? Miskolcon? Ez most vicc?

Akt.:
Miskolc – Akkor, amikor az intézményi közétkeztetésben részt vevő gyermekek 2/3-a jogosult kedvezményre, akkor, amikor a miskolci gyerekek közel 1/3-a a létminimum feléből él, még beszélni is cinizmus a gyermekjólétről, nemhogy elfogadni az erről szóló beszámolót. Ezzel a problémával kellene foglalkoznia a városvezetésnek, s nem pedig arra pazarolni az időt, az energiát és a pénzt, hogy melyik haveri cég gyártson milliókért plüssvillamosokat a villamosfejlesztési projekt terhére.

Minderről dr. Simon Gábor, az MSZP-DK-Együtt-Miskolc Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati frakciójának vezetője pénteken Miskolcon, a közelgő gyermeknap apropóján.

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat közgyűlésének fideszes többsége éppen májusban, nem sokkal a gyermeknap előtt fogadta el az önkormányzat gyermekjóléti feladatainak ellátásáról szóló beszámolót. Annak ellenére nyomták a sikerpropagandát, hogy a beszámolóból egyértelműen kiderül, milyen tragikus a Miskolcon élő családok helyzete. Kiderült például, hogy a városban 21 ezer 500 14 év alatti gyermek él, közülük 6100-an élnek a létminimum feléből, azaz családjukban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 43 ezer forintot. Ennyi pénzből nem lehet normális életet élni, csak nélkülözve, gyakran éhezve. Közülük 2200 gyerek esetében a 28 ezer forintot sem éri el az egy főre eső jövedelem, 500 gyerek esetében pedig még a 14 ezret sem.

Egészen tragikus képet festenek azok a számok is, amelyek azt mutatják, hogy hány gyerek jogosult a kedvezményes, vagy teljes egészében támogatott intézményi közétkeztetésre. A miskolci óvodákban, általános iskolákban, középiskolákban 11 ezer 500 gyerek étkezik, közülük összesen 8000 ezren vehetnek igénybe 50, vagy 100 százalékos kedvezményt.

„Hogyan lehetséges ilyen mértékű rászorultság, ha dübörög a gazdaság és Miskolc és az ország is kiválóan teljesít?” – kérdezte a frakcióvezető.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a problémát elleplezi, letagadja a városvezetés, s a gyermekek helyzetének javítása helyett olyan fontos dolgokkal foglalkozik, mint például az, hogy miként költsenek el 50 millió forintot a műszakilag már lezárt villamosfejlesztési program népszerűsítésére. Két közbeszerzést hirdettek – ahová persze egyetlen miskolci céget sem hívtak meg –, az egyik kiírás szerint például reklámtárgyként funkcionáló kulcstartókat és plüssvillamosokat kellene gyártani. Eközben a miskolciak létezni sem tudnak, aki csak teheti, menekül a városból, de még az országból is.

– Az MSZP miskolci szervezete –