Közlemény – MSZP: A Fidesz szerint nem kell rendőrőrs Lyukóba

Miskolc – Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője is elfogadta azt a parlamenti interpellációra adott államtitkári választ, miszerint Lyukóban nem lesz rendőrőrs, Miskolcon pedig összességében javult a közbiztonsági helyzet. Az interpelláló dr. Varga László szocialista országgyűlési képviselő nem fogadta el, de azt sem, hogy Csöbör Katalin értékrendjében „a kormány iránti lojalitás erősebb legyen, mint a város iránti lojalitás”.

Szerdai miskolci tájékoztatóján hangoztatta: a város és a térség országgyűlési képviselőinek közösen kell lobbizniuk azért, hogy Miskolc és a megye közbiztonsági helyzetének javítására több forrást fordítson a kormányzat.

Miskolc közbiztonságával kapcsolatban hétfőn interpellált az Országgyűlés plenáris ülésén dr. Varga László. Akkor elmondta: az elmúlt hetekben, hónapokban több súlyos bűncselekményt is elkövettek Miskolcon. Megkéseltek egy nőt, másik kettőt megerőszakoltak, s kiraboltak egy pénzintézetet. Nyilvánvaló, hogy van mit tenni a közbiztonság javítása érdekében, méghozzá komplex módon: több rendőrre, rendszeres hatósági ellenőrzésre, a polgárőrség támogatására, térfigyelő kamerák kiépítésére van szükség, de javítani kell a közvilágítást, s kezelni a szociális problémákat is. Emlékeztetett arra, hogy 2011-ről 2012-re brutálisan, mintegy 40 százalékkal nőtt Miskolcon az ismertté vált bűncselekmények száma, amely azóta kis mértékben, bizonyos szegmensekben csökkent ugyan, de ma még mindig rosszabb a helyzet, mint a 2010-es kormányváltást megelőzően volt.

Az interpellációra válaszoló dr. Kontrát Károly államtitkár viszont nem így látta a helyzetet, sikerekről, eredményekről beszélt, s Varga kérdésére kijelentette: Lyukóban nem lesz rendőrőrs, mert nincs rá szükség. Válaszát dr. Varga László nem fogadta el, a fideszes parlamenti többség, köztük a miskolci Csöbör Katalin viszont igen.

A szocialista képviselő szerdai tájékoztatóján elmondta: a miskolciak – az államtitkár által felvázolt sikerekkel szemben – nem azt érzik, hogy javult volna Miskolcon közbiztonság. Mi több, azt tapasztalják, hogy a súlyos bűncselekményeket már nem elsősorban a peremkerületekben követik el, azok egyre inkább kezdik elérni a város frekventáltabb pontjait.

„Az államtitkár a válaszában azt is mondta, hogy a szocialisták riogatnak. Nem riogatunk, Miskolc lakosságának jogos elvárása, hogy rend legyen a városban. Erre hívjuk fel a figyelmet minden egyes alkalommal, amikor segítséget várunk a kormányzattól” – mondta Varga.

Hangsúlyozta: az ügyben összefogásra van szükség, tekintet nélkül a pártállásra. Miskolcnak az az érdeke, hogy a képviselői elsősorban a város iránt legyenek lojálisak.

– Az MSZP miskolci szervezete –