Közlemény – Miskolc ismét a legjobbak között!

Greennovációs Nagydíjat nyert a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft és a PannErgy Nyrt közös geotermikus távfűtési rendszere a Professional Publishing Hungary negyedik alkalommal meghirdetett versenyén
Greennovációs Nagydíjat nyert a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft és a PannErgy Nyrt közös geotermikus távfűtési rendszere a Professional Publishing Hungary negyedik alkalommal meghirdetett versenyén
Miskolc – Greennovációs Nagydíjat nyert a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft és a PannErgy Nyrt közös geotermikus távfűtési rendszere a Professional Publishing Hungary negyedik alkalommal meghirdetett versenyén. A megmérettetés célja, hogy a környezettudatos gazdaságért tevékenykedők megismerjék egymás munkáját, eredményeik pedig kellő figyelmet kapjanak.

A miskolci geotermikus távfűtési rendszer egyedülálló, innovatív megoldásai, valamint a fejlesztés nagysága miatt érdemelte ki az elismerést. A MIHŐ ugyanis hazánk második legnagyobb közüzemi távhőszolgáltató társasága.

A két éve megépített geotermikus rendszernek köszönhetően 31.528 miskolci lakás és 941 egyéb fogyasztó 47,42%-ban megújuló energiából kapja a fűtési célú hőenergiát. Ezzel csak az elmúlt évben 19.3 millió köbméter földgáz kiváltása valósult meg és 36.704 tonna szén-dioxid nem került a levegőbe. Országos szinten a Nemzeti Energiastratégiában rögzített geotermikus energiából származó energiamennyiség közel 10%-át Miskolc adja.

Az elhasznált, nagy mennyiségű, kihűlt termálvizet három visszasajtoló kút juttatja vissza a mélybe, ahol a geotermikus hőenergia újra felfűti, így gyakorlatilag kimeríthetetlen a hőforrás.

A környezetbarát technológia ráadásul olcsóbb, mint a gázra épülő, mert bár a távhőszolgáltatás termelői és fogyasztói árát törvény szabályozza, sikerült elérni, hogy a geotermikus energia ára a fosszilis hőtermeléshez képest mindig legalább 50 Ft/GJ-lal kedvezőbb legyen.

Miskolc a környezettudatos város!

A borsodi megyeszékhely 2011-ben csatlakozott a Green City nemzetközi mozgalomhoz és a hazai települések sorában elsőként fogalmazta meg fenntartható városfejlesztési alapelveit, célkitűzéseit és az ezekre alapozott jövőképét. Azóta szinte mindegyik beruházás tervezése és kivitelezése ezek mentén történik.

2015 áprilisában dr. Kriza Ákos polgármester csatlakozott az európai Polgármesterek Szövetségéhez (Covenant of Mayors), azzal a céllal, hogy a város is hozzájáruljon az Európai Unió 2020-as célkitűzéseinek megvalósításához, valamint, hogy a Szövetség segítségével részesüljön az ezek megvalósításához igénybe vehető támogatásokból. Az együttműködés keretében a város Fenntartható Energia Akciótervet készít, és formálisan is vállalja, hogy 20%-kal mérsékli CO2 kibocsátását (a 2004-2020. közötti időszakra vonatkozóan). 2016 és 2020 között Miskolc közel 10 milliárd forintot fordít erre a célra, főként közlekedésfejlesztés, épületenergetikai beruházások és zöldfelület-fejlesztés keretében.

A most elnyert Greennovációs Nagydíj is megerősíti: Miskolc jó úton jár, hogy élhetőbb, egészségesebb és fenntartható város legyen.

– Koczák Szilvia, sajtószóvivő, Miskolc M.J. Város Polgármesteri Hivatala –