Közlemény – MIHŐ: Jobb az idő, kevesebbet kell fűteni

Közlemény – MIHŐ: Jobb az idő, kevesebbet kell fűteni
Miskolc – Melegszik az idő, ezzel együtt hűlnek a radiátorok a miskolci lakásokban is. A fűtési idény május 15-ig tart, de csak addig marad a szolgáltatás, ameddig a külső napi átlaghőmérséklet ezt megkívánja.

Már évek óta bevett gyakorlat, hogy az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével a meteorológiai adatokra is figyelnek a MIHŐ Kft. szakemberei, hiszen a műszaki lehetőségek is adottak arra, hogy takarékosan fűtsenek. A tavaszias időszakban, napközben, ahogy emelkedik a külső hőmérséklet – akár 20 Celsius fok fölé is – a hőközponti automatika leszabályozza a radiátorokban keringő fűtővíz hőmérsékletét. Ez azt jelenti, hogy a déli órákban előfordul, hogy nem kell fűteni, ekkor a radiátorok lehűlnek és hidegek lesznek, de ahogy a külső hőmérséklet kezd visszahűlni, a fűtés újra beindul, a radiátorok felmelegednek.

Nyíri László, a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a hőközponti szabályozáson kívül, a MIHŐ Kft. ebben az időszakban alkalmazza még az úgynevezett szakaszos fűtést is, aminek a korábbi években a lakosság részéről nagyon pozitív volt a visszajelzése. – Ez azt jelenti, hogy a MIHŐ Kft. folyamatosan figyeli a meteorológia előrejelzést, és amennyiben magas a várható külső hőmérséklet, úgy a reggeli órákban leállítja a fűtést, estefelé pedig, amikor gyorsan hűl a levegő, ismét bekapcsolja. Ezzel további energiacsökkentést ér el a MIHŐ Kft. a lakosság számára – fejtette ki a MIHŐ Kft. ügyvezetője.

Fűtési idény

A fűtési idény a távhőszolgáltatásra vonatkozó jogszabályok szerint szeptember 15-től május 15-ig tart. Ezen időszakban a MIHŐ Kft. a lakóközösségekkel kötött megállapodások szerint akkor fűt, amikor a napi középhőmérséklet előreláthatólag három egymást követő napon 12 Celsius fok, vagy egy napon át 10 Celsius fok alatt marad.

A társasházak természetesen a megállapodásokat módosíthatják, igényeiknek megfelelően: ha a fentiektől eltérően szeretnének fűteni, akkor ezt fűtési megbízottjaiknak keresztül írásban jelezzék a MIHŐ Kft. felé.

Hétvégére lehűlés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégére lehűlés várható, amely azt jelenti, hogy a MIHŐ Kft., élve technikai lehetőségeivel, a külső átlaghőmérséklethez igazodóan szolgáltatja a fűtést a lakosság részére.

Pásztor Imre, Miskolc Holding