Nagyvilág

2012.03.28. 13:39

Az előzetesen becsültnél nagyobb volt a visszaesés a brit gazdaságban

  Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az előzetesen becsültnél nagyobb mértékben esett vissza a tavalyi utolsó negyedévben a brit gazdaság teljesítménye, londoni pénzügyi szakelemzők ugyanakkor az azóta tapasztalt kedvezőbb fejlemények alapján nem valószínűsítik az újabb brit recessziót.

 

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. március 28., szerda (MTI) - Az előzetesen becsültnél nagyobb mértékben esett vissza a tavalyi utolsó negyedévben a brit gazdaság teljesítménye, londoni pénzügyi szakelemzők ugyanakkor az azóta tapasztalt kedvezőbb fejlemények alapján nem valószínűsítik az újabb brit recessziót.

A brit statisztikai hivatal (ONS) részletes adatokra alapuló, szerdán közölt végleges kimutatása szerint Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - hazai össztermékének (GDP) értéke negyedéves összevetésben 0,3 százalékkal csökkent 2011 utolsó három hónapjában. Ennek alapján a tavalyi egész éves brit GDP-növekedés 0,7 százalék volt.

Az ONS részleges adatok alapján adott első két becslése még 0,2 százalékos negyedéves visszaesést és 0,9 százalékos egész évi növekedést valószínűsített.

Legutóbb éppen egy évvel korábban, 2010 negyedik negyedévében mértek GDP-visszaesést Nagy-Britanniában; akkor 0,6 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék az előző negyedévvel összehasonlítva.

A tavalyi harmadik negyedévben még 0,6 százalékkal nőtt a brit GDP-érték háromhavi összevetésben.

A statisztikai hivatal a negatív felülvizsgálatot a közlekedési, a távközlési, az üzleti szolgáltatási és a pénzügyi szektorok vártnál gyengébb teljesítményével indokolta.

Az ONS kimutatta azt is, hogy a brit háztartások szabadon elkölthető reáljövedelem-hányada tavaly egész évben 1,2 százalékkal csökkent; ez 1977 óta - vagyis 34 éve - a legnagyobb éves visszaesés volt.

Londoni pénzügyi elemzők azonban első reakcióikban hangsúlyozták, hogy a tavalyi utolsó negyedév óta számos kedvező belső és külső jel tapasztalható, és ez azt valószínűsíti, hogy a brit gazdaság elkerülheti a technikai recessziót, vagyis azt, hogy egymás után két vagy több negyedévben visszaesik a gazdasági teljesítmény.

Az egyik tekintélyes citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai a statisztikai hivatal szerdai felülvizsgálata után összeállított gyorselemzésükben kiemelték, hogy a Bank of England - a brit jegybank - három éve történelmi mélységben, 0,5 százalékon tartja alapkamatát, és ezt eddig 325 milliárd font (115 ezer milliárd forint) értékű mennyiségi enyhítéssel egészítette ki.

Ha e likviditási injekció kedvezményezettjei - vagyis azok a magánszektorbeli pénzintézetek, amelyektől a jegybank a mennyiségi enyhítési program keretében államkötvényeket vásárol - nem túlságosan kockázatkerülők, és hitelek formájában kihelyezik a reálgazdaságba a Bank of England által kibocsátott friss likviditástömeget, akkor a mennyiségi enyhítés növelni fogja a keresletet, és így felhajtóerőt gyakorol a gazdasági növekedésre is - jósolták a CEBR elemzői.

A ház ennek alapján azzal számol, hogy a brit gazdaság teljesítménye 2012 egészében 0,4 százalékkal növekedni fog.

A Bank of England az akkori mély recesszióra válaszul 2009 márciusában egészítette ki a mennyiségi enyhítéssel a rendkívül enyhe kamatpolitikát. Az erre szánt, eredetileg 75 milliárd fontos keretet a bank már négyszer emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen 275 milliárd fontra, a múlt hónapban pedig a jelenleg érvényes 325 milliárd fontra.

Az eddig végrehajtott jegybanki mennyiségi enyhítéssel a Bank of England az éves brit GDP-érték 20 százalékának megfelelő új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A CEBR elemzői szerdai értékelésükben kiemelték azt is, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) hosszú távú refinanszírozási művelete (LTRO) - amely olcsó hitelforráshoz juttatja a valutauniós bankokat, és ezzel ösztönzi a kormánykötvény-vásárlásokat - hozzájárult a korábbi fenntarthatatlanul magas szuverén euróövezeti kötvényhozamok csökkenéséhez. A ház szakértői felidézik, hogy a tízéves futamidejű olasz államkötvény hozama a januárban mért 7 százalék feletti szintekről március közepéig 4,9 százalék környékére esett vissza, és e hozamszinten a CEBR elemzőinek véleménye szerint az olasz államadósság-teher már fenntartható.

Ha az euróövezetben összeomlás következett volna be, az katasztrófát okozott volna a brit gazdaságban is, így az EKB e politikája "üdvözlendő" - hangsúlyozták szerdai elemzésükben a CEBR szakértői. Hozzátették ugyanakkor, hogy egy esetleges újabb euróövezeti politikai válság hatására ismét elzáródhatnak a hitelcsapok, és akkor kiújulhat a szuverén adósságválság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!