Helyi közélet

2012.03.19. 13:37

Lenne munka és krumpli is

Nagykinizs, Hangács, Karcsa - A hátrányos helyzetű kistelepülések örülnének a szociális szövetkezeteknek.

Nagykinizs, Hangács, Karcsa - A hátrányos helyzetű kistelepülések örülnének a szociális szövetkezeteknek.Növénytermesztésre és állattenyésztésre már a korábbi közmunkaprogramok, a márciusban induló Start közmunkaprogram és különböző uniós pályázatok is lehetőséget adtak. Egyes településeken az önellátásnak már komoly hagyományai vannak. Bár Nagykinizsen még csak most kezdődik a gazdálkodásról való gondolkodás, de Jónás Béla polgármester azt mondta lapunknak, jó kezdeményezésnek tartja a szociális szövetkezetek létrehozását. Úgy fogalmazott: minden lehetőséget meg kell teremteni és ki kell használni, mely az embereket munkához juttatja és valamilyen hasznot kovácsolhat a település számára. Elindult ugyan itt is Start munkaprogram márciusban, de ebbe nem került be minden munkanélküli ember. Hamarosan kezdődik viszont a disznóólak alapozása, utána malacokat szerezne be a település. A takarmányra nem lesz gond, a 2 hektáros önkormányzati földön már bevetették búzával.

Ősszel kellene kiírni

A hangácsi polgármester, Hajdú Zoltán is örül a szociális szövetkezetek létrehozásáról szóló kormánydöntésnek. Ő egyébként már évekkel ezelőtt gondolkodott valami hasonlón, csak akkor nem voltak meg hozzá a megfelelő feltételek. Véleménye szerint a pályázatokat ősszel, és nem májusban kellene kiírni, hogy mire eljön a február és a március, tehát a mezőgazdasági munkák ideje, már tudni lehessen, hány fővel kezdhetnek neki a földművelésnek. A programnak pedig egészen a betakarításig kellene tartania, hogy legyen értelme a munkának és hogy az őszi földmunkákat is el tudják végezni. Hangácson egy óvoda működik, így a szociális szövetkezetben megtermelt zöldségeket ennek konyhája tudná hasznosítani. Hajdú Zoltán szerint az sem kizárt, hogy a szövetkezetek eladásra is termeljenek, csak ennek meg kell teremteni a piacát.

Bérelniük kell a földet

Karcsán már van hagyománya annak, hogy a közös konyhára termelik a zöldségeket. A község belterületi földjeit ugyanis több éve művelik a közfoglalkoztatottak, így az iskolának és óvodának a különböző zöldségekre nincsen gondja, mondta az Észak-Magyarországnak Dakos János polgármester, hozzátéve: a szociális szövetkezetek létrehozását ők is jó ötletnek tartják, és szeretnének majd pályázni. Van azonban egy kis gondjuk, nincs az önkormányzatnak külterületi földje. Ez azonban nem lehet akadálya a szövetkezet létrehozásának, tette hozzá a polgármester, ha kell bérelnek területet, hogy a munka elindulhasson. Dakos János fontosnak tartja azokat a programokat is, melyek a családokat juttatják vetőmaghoz vagy kisállatokhoz, hisz ez az emberek önellátását, életszínvonalának javulását segíti elő.

ÉM-HE

 A programról

Az induló szociális szövetkezetek ötmillió forintos támogatást kaphatnának, amelyre május 1-jétől lehet majd pályázni.

A tagság önkéntes lesz.

A szövetkezetek létrehozására az idén ötmilliárd forint áll rendelkezésre országos szinten.

Pályázni az önkormányzatoknak és a magánszemélyekből álló csoportoknak is lehet.

A kisebb településeken a pályázó kötelessége lesz, hogy minden halmozottan hátrányos helyzetű családot próbáljon meg bevonni a szövetkezetbe.

Annak, aki a szövetkezetben nem teljesíti a vállalt feladatait, 30 nap után felfüggeszthetnék a tagságát.

A tervek szerint egy vagy két év után lenne mód átlépni a rendszer második szintjére, ahol 15 millió forintra lehetne pályázni, a harmadik szinten pedig 50 millió forintra, amikor a közös tevékenységet már kisipari üzemekkel lehetne folytatni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában