Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.01.26. 12:01

Összefognak a magyar gyermekekért

Nyíregyháza - Az összetartozás és az összetartás élményével töltődnek fel a kis vendégek.

Nyíregyháza - Az összetartozás és az összetartás élményével töltődnek fel a kis vendégek.Csak megerősítette elhatározásában és küldetésében a legutóbbi út a Kárpát-medencei Magyar Gyermekekért Kulturális Egyesületet: idén is szerveznek programokat és gyűjtenek adományokat a határon túl élő magyar gyerekek számára.

– Tavaly sikerült még karácsony előtt eljutnunk Hegyközszentmiklósra, ahová különböző, gyermek és felnőtt ruhaneműket, cipőket valamint mese- és tankönyveket, magyar irodalmi műveket, iskolai tanszereket és játékokat vittünk – kezdi visszatekintéssel az idei feladatok számbavételét az egyesület elnöke, Varga László.

Az összegyűjtött ajándékokat a református egyház segítségével sikerült eljuttatni a településre, ahol Aros László református lelkész és egyben a polgármester fogadta a nyíregyházi vendégeket. Az adományokat a nehéz helyzetben lévő gyermekek és családjaik között osztották szét – az egyesület tagjai ezúton is köszönetet mondanak mindazoknak, akik a munkájukat segítve örömmel és boldogsággal töltötték meg határon túli magyar családok otthonait.

Élmények, barátságok

Apró lépésekkel haladva, de töretlen kitartással ért el szép eredményeket a szó igazi és nemes értelmében vett civil összefogás. Az első lépést akkor tették meg, amikor kárpátaljai, dél- és felvidéki valamint erdélyi gyerekeket hívtak meg Nyíregyházára, töltsenek el itt egy szép hétvégét. Ellátásukhoz a pékek kiflit és kenyeret, a hentesek húst, a kisboltok zöldséget és gyümölcsöt, az iskolai kollégiumok szállást adtak, mások pedig kedvezményeket, hogy megtekinthessék az Állatparkot, vagy élvezhessék a fürdőt. Fantasztikus élményekkel, új barátságokat kötve, identitásukban megerősödve tértek haza a gyerekek, akiket a következő években társaik követték.

Tervezési és földrajzi értelemben is távolabbi célokat fogalmaztunk meg: a határ közvetlen túloldalán élő gyerekeken túl Csángófölddel is sikerült felvenni a kapcsolatot tavaly, amikor a „Segítség a csángó gyerekeknek” Alapítvány kuratóriumának vezetőségével közösen utaztunk ki és vittünk adományt – említi egy új fejezet nyitányát Varga László.

Személyes kapcsolatokra tettünk szert – emeli ki –, és közösen dolgozhatunk nagy tervek megvalósításán. Szeretnénk 20 csángó gyereket vendégül látni Nyíregyházán, jó lenne bemutatkozási lehetőséget teremteni a csángó kultúra követeinek az egyik nyíregyházi rendezvényen, és segíteni szeretnénk a magyar nyelv iskolán kívüli oktatását Csángóföldön.

Az egyesület folytatja a munkát, és természetesen köszönettel fogad minden segítséget, támogatást, hiszen a gyermekek utaztatása, ellátása és programjai komoly erőfeszítéseket igényel. Most már élhetnek a pályázati lehetőségekkel, és fogadhatják az adó 1 százalékos felajánlásait is. Az eddig segítségeket hálásan fogadták az egyházi, a városi, a megyei és a kormányhivatali vezetők részéről. (Az elnök elérhetősége: [email protected]).

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!