Magyarország

2011.11.25. 12:51

Hitelminősítés - Az elemzők szerint fel kell gyorsítani a reformokat

Budapest, 2011. november 25., péntek (MTI) - Az államháztartási egyensúly érdekében a kormánynak fel kell gyorsítani a reformintézkedéseket az elemzők szerint, akik részben meglepőnek nevezték a Moody s mostani lépését.

Budapest, 2011. november 25., péntek (MTI) - Az államháztartási egyensúly érdekében a kormánynak fel kell gyorsítani a reformintézkedéseket az elemzők szerint, akik részben meglepőnek nevezték a Moody s mostani lépését.

 

Az MTI által pénteken megkérdezett elemzők ugyanakkor úgy vélték, a Moody s hitelminősítő csütörtök éjszakai döntésére már lehetett számítani. Az Equilor elemzője úgy látja, hogy befektetői szempontból a bizonytalanságnál még a leminősített kategóriába kerülés is jobb, ennek megfelelően az akár néhány hetet is felemésztő portfólió-átrendezések után jelentős pozitív korrekcióval járhat a hazai parketten.

Megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody s Investors Service. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody s-nál Magyarország utoljára 1996-ban szerepelt ebben a kategóriában, a hitelminősítő 1996. december végén már ennél jobb, Baa3 kategóriába sorolta az országot.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: a Moody s lépése ráirányította a figyelmet arra, hogy az államháztartási egyensúly érdekében fel kell gyorsítani a Széll Kálmán Tervet és a konvergenciaprogramot alátámasztó törvénykezést. Ha az EU és az IMF látja, hogy biztosítva van, hogy 2013-ban is 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány, Magyarország mostani besorolása már ez nem lenne - jegyezte meg.

Az elemző hangsúlyozta, hogy a Moody s értékelésében szerepet játszik az euróválság is, amely jelentősen befolyásolja a magyar kockázatokat.

Mint mondta, a befektetők attól tartottak, hogy esetleg egyszerre két hitelminősítőnél is romlik Magyarország adósbesorolása, de ez a veszély elhárult a Standard and Poor s csütörtöki bejelentése nyomán.

Folytatja a magyar szuverén adósbesorolás csaknem két hete elkezdett negatív kihatású felülvizsgálatát a Standard & Poor s, amely azonban csütörtök esti londoni közleményében egyenes utalást tett arra, hogy a magyar osztályzatról szóló döntésével valószínűleg megvárja az IMF-EU-tárgyalások kimenetelét.

Árokszállási Zoltán, a Erste Bank elemzője meglepőnek nevezte a minősítési lépést az után, hogy néhány órával korábban a Standard & Poor s bejelentette, a következő 90 napig nem fogja megváltoztatni Magyarország besorolását. Abból a szempontból viszont nem volt meglepő a leminősítés, hogy a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája jelentős befolyásoló erő, és ezt a hitelminősítő is jelezte indoklásában.

A forint és a magyar államkötvény piacon már egy jó ideje a nem befektetői kategóriába sorolt papírokhoz hasonló áron forognak a magyar állampapírok és a forint - tette hozzá az Erste elemzője, aki szerint negatív lesz a hatása a leminősítésnek. A piacokon további gyengülés lehet, de talán nem lesz végzetes a piaci reakció.

Az elemző kifejtette: az MNB Monetáris Tanácsa kedden tart kamatdöntő ülést, a leminősítés mindenképpen növeli a kockázatát egy kamatemelésnek, de nehéz megmondani végül mi lesz.

A reálgazdaságnak nem lenne szüksége kamatemelésre, az állam finanszírozási helyzete viszont nem enged meg egy kamatcsökkentést, inkább kamatemelést indokolna. Ezek a szempontok ütközhetnek a monetáris tanácsban, de nőtt az esélye egy kamatemelésnek - mondta Árokszállási Zoltán.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a nagy intézményi szereplők csak kisebb részben pozícionálták magukat arra, hogy "Ba1" kategóriába kerül a magyar minősítés, ennek megfelelően a portfólió-átrendezések akár heteket is igénybe vehetnek. Ennek eredményeképpen a hazai piac alulteljesítésére számít rövid távon az Equilor.

A kötvénypiaci hatásokat elemezve, Kuti Ákos közölte: a kötvénypiacon két hónapja tart a hozamemelkedés úgy, hogy közben mérsékelt tőkekivonás zajlott. A mostani döntés alapján arra számít az Equilor, hogy felgyorsul a tőkekiáramlás, ennek megfelelően tovább csökken a külföldiek kezében lévő 3.763 milliárd forintos állomány.

Az elemző jelezte, hogy a piaci szereplők egyelőre 100 bázispont körüli kamatemeléssel kalkulálnak 2-3 hónapos időtávon. A mostani bejelentést követően arra számít az Equilor, hogy még inkább a kamatemelés felé mozdul el ez a piaci szegmens, "bár jegybanki kamatemeléssel csak akkor számolunk, ha huzamosabb ideig mutatkoznak pánikszerű reakciók a forintpiacon".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!