Közlemény – Jobbik: Milyen érdekek mentén teszik tönkre Miskolc egészségügyét?

Miskolc – A miskolci egészségügyi intézmények átszervezése lassan végleg kivérezteti az orvostársadalmat és ezáltal a megyében megfelelő ellátás nélkül maradó lakosságot, véli a Jobbik.

A megszorítások jegyében múlt hét végéig kellett volna meghatározniuk az egyébként Fideszhez közel álló intézményi vezetőknek, melyik kórház és annak melyik osztálya maradjon talpon és melyik szűnjön meg.

Miskolcon viszont ez már eldöntött tény, jelentette ki pénteki tájékoztatóján Badány Lajos. A Jobbik önkormányzati képviselője úgy tudja, a megyei „csúcsintézményként” erőltetett központosítással létrehozott Csillagpont kórházban kiadták a jelszót: 10%-kal alacsonyabb költség, 10%-kal több beteg. Csakhogy a fajlagosan 10%-kal alacsonyabb költségekből majd háromszoros betegállományt kell kapacitással ellátni, mikor az egész megye lakossága erre az egy kórházra zúdul, tette hozzá. Mára az egykori Semmelweis kórház sebészetét teljesen elsorvasztották, mindössze 20 ágy kerül át a megyei kórházba, s eközben kritikussá vált az orvoshiány: a szakmailag képzett, gyakorlott orvosok elhagyják a várost és az országot, rezidens utánpótlás gyakorlatilag nincsen.

A Semmelweis kórházban marad a tüdőosztály és a szülészet mindössze 3 intenzíves ággyal, helyi sebészeti háttér nélkül, az orvos meg ingázhat a két intézmény között, hátha addig meghal a beteg – fogalmazott Badány. Eközben – folytatta – a felújított épületekben tovább működik a későbbi privatizálásra kiválóan alkalmas pszichiátria, amely viszonylag magas OEP finanszírozás mellett alacsony eszköz és költség igénnyel jár.

Badány Lajos szerint az így kialakuló rendszerben nemsokára két lehetőség között választhatunk. Vagy meghalunk a véget nem érő várólisták reménytelen rendszerében, vagy pedig a zsebünkbe nyúlunk és – túl a társadalombiztosítási járulékon – még fizethetjük a magánkézben működő intézmények tetemes ellátási költségeit is.

Jakab Péter,
Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke,
miskolci frakcióvezetője