Közlemény – Jobbik: Korrupciómentes közéletet Miskolcon!

Miskolc – December 9-én volt a korrupció ellenes világnap, amely érthetően nem vált az elmúlt 24 évben kormányzó pártok piros betűs ünnepévé, mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Badány Lajos. A Jobbik önkormányzati képviselője szerint a Fidesz és az MSZP „tevőlegesen vagy hallgatólagosan”, de asszisztált az átláthatatlan közélet kialakulásához nemcsak országosan, de Miskolcon is.

Elég ha csak Kriza Ákos 2011-ben tett 74 feljelentését tekintjük, amelyek döntő része vádemelésig sem jutott el, vagy az eljárásokat bűncselekmény hiányában megszüntették, hangsúlyozta Badány, aki szerint a jelenség illeszkedik ahhoz az országos gyakorlathoz, amely kéz kezet mos alapon legfelsőbb szinteken tussolja el a rendszer által intézményesített korrupciót. Mára pedig eljutottunk odáig – folytatta –, hogy városunkban a meghívásos közbeszerzési eljárásokban részvételi lehetőséget sem adnak a helyi vállalkozásoknak, a beruházásokat debreceni, egri, zalaegerszegi cégek végzik, s a munkaterületen román és szlovák szó keveredik egymással. Szemrebbenés nélkül osztják szét a helyi klientúra tagjai között a nyereséges trafikokat, a város volt alpolgármestere pedig nem tudott érdemben elszámolni 40 milliós házával. A Holding felügyelő bizottságának közelébe se engednek ellenzéki delegáltat, a Zöld Nyíl projekt könyvvizsgáló nélkül éli öntörvényű világát, miközben egyes projekt elemek egyetlen pályázóval, a piaci ár négyszeresén kerülnek szerződéskötésre, sorolta a Jobbik képviselője.

A Jobbik országos és helyi szinten is azt javasolja, hogy minden képviselőre vonatkozzon a ciklus elején és végén kötelező vagyonosodási vizsgálat, amelyet ki kell terjeszteni a családtagokra és a közeli hozzátartozókra is. Ezen túlmenően pedig minden olyan személyre, aki közpénzekből gazdálkodó szervezet, vagy önkormányzati tulajdonú vállalat felügyelőbizottságának tagja, közölte Badány Lajos.

– Jakab Péter, Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, miskolci frakcióvezetője –