Helyi gazdaság

2012.01.11. 18:56

Euróövezeti recessziót vár 2012 első felére az ifo gazdaságkutató

München, 2012. január 11., szerda (MTI) - Recessziót jelez az euróövezetben 2012 első két negyedévére a müncheni ifo gazdaságkutató intézet negyedéves rendszerességgel összeállított gazdasági elemzése.

München, 2012. január 11., szerda (MTI) - Recessziót jelez az euróövezetben 2012 első két negyedévére a müncheni ifo gazdaságkutató intézet negyedéves rendszerességgel összeállított gazdasági elemzése.

Az euróövezeti gazdasági teljesítmény 2011 harmadik negyedévében is visszafogott maradt, a GDP mindössze 0,1 százalékkal emelkedett. Egyes GDP-komponensek technikai fellendülését ellentételezte a külső kereslet növekedési ütemének lassulása, az elhúzódó szuverén adósságszolgálati válság által keltett bizonytalanság, valamint az euróövezeti tagországok költségvetési konszolidációjának növekedés fékező hatása - írja az elemzés.

A lakossági fogyasztás csak mérsékelten, 0,2 százalékkal emelkedett, míg a beruházások kissé, 0,1 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben. A nyár óta végzett üzleti hangulat felmérések alapján az euróövezet egy rövid recessziós szakasz küszöbére érkezett, a negyedik negyedévben a GDP-növekedés negatívba fordul, 0,3 százalék körül csökkenhet, 2012 első negyedévében a csökkenés mértéke mínusz 0,2 százalékra mérséklődhet, a második negyedévben pedig stagnálás várható.

A lakossági fogyasztást a pénzügyi konszolidáció és a romló foglalkoztatási helyzet tartja majd kordában: a negyedik negyedévben a lakossági fogyasztás 0,1 százalékos csökkenése, 2012 első és második negyedévében stagnálása várható.

A közüzemi beruházások alacsony szintje és a magán beruházási projektek várható elhalasztása miatt az összes beruházás csökkenésére lehet számítani az előrejelzési periódusban. Változatlan olajárakat (hordónként 104 dolláros Brent olajár) és 1,35 dollár körül ingadozó euró árfolyamot feltételezve az euróövezeti infláció 2012 második negyedévének vérére 1,9 százalékra csökkenhet a 2011 negyedik negyedévi 2,8 százalékról.

Az előrejelzést számos bizonytalansági tényező, elsősorban az euróövezeti szuverén kötvénypiaci bizonytalanságok hatása terheli.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) a francia INSEE nemzeti statisztikai és gazdasági kutatóintézettel, valamint az olasz ISTAT állami statisztikai hivatallal együttműködésben negyedéves gyakorisággal állítja össze két negyedévre előre mutató euróövezeti gazdasági előrejelzését.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!