Közlemény – Jobbik: A brókerbotrány tanulságait a miskolci Fidesznek is le kell vonnia

Miskolc – A brókerbotrány bebizonyította, hogy a társadalmi kontroll alól kiszabadult spekulánsok gátlástalan ámokfutása kisemberek ezreit teheti tönkre, miközben a politikával összefonódott bennfentes érdekcsoportok milliárdokat sikkaszthatnak – egyelőre büntetlenül, jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Badány Lajos.

A Jobbik önkormányzati képviselője úgy véli: a Buda-Cash/Quaestor-botrány immár felveti a legfelsőbb politikai körök felelősségét, kimeríti a passzív bűnpártolásnak, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanúját. Az állami ellenőrzés elmaradása miatt a cég 150 milliárd nagyságrendben fedezetlen kötvényt bocsáthatott ki. Az érinthetetlenségükben biztos „üzletemberek” már azt az arcátlanságot is megengedhetik maguknak, hogy egy vagyontalan bűnözőt tegyenek a csődbe vitt brókerház élére, s rendőrség a tényleges ügyvezetőt pedig csak tegnap délután állította elő, holott személye egyértelműen ismert volt.

Politikai körökből származó értesülés, miszerint a bankház bedőlése előtt felhívták a hozzájuk közel álló személyek, szervezetek figyelmét pénzük kimenekítésére, ami túl azon, hogy biztos csődhelyzetet eredményezett, a bennfentes kereskedelem tiltását tartalmazó jogszabályba is ütközik, állítja Badány. Hozzátette: a Jobbik korábban 24 módosító javaslatot nyújtott be, amelyek megszüntették volna a brókerházak és a bankok csalási lehetőségeit, de ezeket a Fidesz-MSZP nagykoalíciós egyetértésben szavazta le.

A miskolci Fidesz is rálépett a brókerbotrány útjára – fogalmazott a Jobbik képviselője – mikor a város gazdasági társaságainak ellenőrzéséből kizárta az ellenzéki pártok képviselőit. A Holding „felügyeletét” 5 fideszes látja el, annak csődközeli gazdálkodása ismert. Közölte azt is: az önkormányzati alapítványok ellenőrzésére azonnal új bizottságot neveztek ki, amikor a Pénzügyi Bizottság elnökeként bekérette a korábban meg sem vizsgált beszámolókat. Emellett az önkormányzati vezetők által kezelt érdekeltségi alapból történő kifizetésekre nézve sem adnak részére tájékoztatást, miközben ennek ellenőrzése is rendeletben foglalt kötelezettség.

A miskolci városvezetés ezen eljárásán azonnal változtatni szükséges, hacsak nem kívánja követni saját pártjának korrupció mocsarába fúló gyakorlatát – jelentette ki Badány Lajos.

– Jakab Péter, Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alelnöke, miskolci frakcióvezetője –