Közlemény – Hivatalos: kiváló minőségű a Tokaj Kereskedőház aszúbora

Budapest, Tolcsva – Megkapta a borszármazási bizonyítványt a 2014-es aszú boraira a Tokaj Kereskedőház Zrt. a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától, amelynek kiadása az engedélyező hatóságnál tapasztalható informatikai hibák miatt késett. A Kereskedőház megerősíti: ahogy azt már korábban is hangoztatta: az aszúszemek feldolgozása és az aszúbor készítése során mindenben a jogszabályoknak és a borvidéki rendtartásnak, valamint a vonatkozó termékleírásban előírtaknak megfelelően járt el.

A származási bizonyítvány 2015. június 3-i kiadását megelőzősen az igazolás kiállításához szükséges teljes dokumentációt a Tokaj Kereskedőház Zrt. a hivatalos határidőig hiánytalanul átadta Tolcsva Hegyközségnek. A vállalattól független, az engedélyező hatóságnál található informatikai probléma okozta a csúszást.

A kiadott dokumentáció igazolta, hogy a borászat minden kilogramm felhasznált aszúszemről szőlő származási igazolással, az alapbor származási igazolásával, valamint az aszúszem feldolgozásról a hegybíró és a NÉBIH által kiadott jegyzőkönyvekkel, illetve megfelelően vezetett pincekönyvvel rendelkezik. Az igazolás megerősíti a borvidék legnagyobb termelőjének korábbi álláspontját, miszerint a Tokaj Kereskedőház Zrt. az aszúszemek feldolgozása és az aszúbor készítése során mindenben a jogszabályoknak és a borvidéki rendtartásnak, valamint a vonatkozó termékleírásban előírtaknak megfelelően járt el.

A származási igazolás kiadása is alátámasztja, hogy a Tokaj Kereskedőház borainak minőségével kapcsolatban semmiféle aggály nem merült fel és az erre utaló híresztelések valótlanok.

Tokaj Kereskedőház Zrt-ről.

A Magyar Állam tulajdonában lévő nemzeti pincészet, amely a 2002 óta az UNESCO Világörökség része címet is viselő történelmi Tokaji Borvidék legnagyobb borászataként a magyar borászati tradíció őrzője és védelmezője. Tevékenysége elsősorban a szőlőalapanyag termelésére és felvásárlására, borkészítésre és borértékesítésre, valamint borkóstoltatásra épül. A Tokaj Kereskedőház Zrt. 70 hektáros saját szőlőterülettel rendelkezik, emellett ugyanakkor közel 1000 hektár területről, közel 1600 kistermelőtől vásárol fel szőlőt.

– Molnár Bálint, MDM Communications –