Közlemény – Fidesz-KDNP: Miskolcon nem emelték az adókat, de a plázák nem úszták meg

Akt.:
Miskolc – Miskolcon, a 2012-13-as esztendők pénzügyi-gazdasági fordulata után, a város gazdasága a dinamikus bővülés, az erősödés jegyeit mutatja.

Miskolc ipari teljesítőképességének mostani kibontakozása azért is méltó a közfigyelemre, mert a gazdaság erősödésének legfontosabb jelzőszámai, a helyi adóbevételek, egyébként úgy nőttek, hogy a lakosság adóterheit az önkormányzat egyenesen csökkentette.

2012 és 2014. között majdnem 1 milliárd forinttal növekedtek a város helyi adóbevételei és tavaly már elérték a 11,4 milliárd forintot. Történt mindez tehát adóemelés nélkül, sőt, az Önkormányzat adómentessé tette a magánszemélyek tulajdonában álló pincéket, borházakat, présházakat, gazdasági épületeket, műhelyeket!

Ez a felelős helyi adópolitika egyébként teljes összhangban volt a kormányzati szándékokkal: mert mindeközben, a pláza típusú bevásárlóközpontokat, a multikat viszont az adótörvényekben biztosított eszközökkel az önkormányzat illetékesei fokozottan tudták rábírni a jogkövető magatartásra, az adófizetésre. Az önkormányzati adóhatóságunk azokkal szemben, akik nem tettek eleget a törvényben foglalt adókötelezettségeiknek, annak rendje és módja szerint, tavaly is lefolytatta a megfelelő eljárásokat. A szakszerű és törvényes eljárások eredményeképpen, csak 2014-ben, bő kettő milliárd forinttal növeltük városunk adóbevételeit!

Mindez tehát természetesen nem jelenti azt, hogy az önkormányzat bármilyen vonatkozásban is fölöslegesen zaklatná a helyi gazdasági élet megbecsült szereplőit. Ám ezek a számok, a miskolci adómorál folyamatos, évről-évre történő javulása mégis azt mutatja, hogy igenis szükség van a szakszerű szigorra, szükség van az önkormányzat adóhatóságának színvonalas, törvénnyel, helyi rendelettel megfelelően szabályozott működésére is!

– Soós Attila, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője –