Közlemény – Együtt: Sajtóanyag a hepatitiszfertőzésről, amelyet titokban akartak tartani Miskolcon

Akt.:
Miskolc – A miskolci Hunyadi Mátyás Általános Iskolában néhány gyerek hepatitiszes lett, beoltották őket, ahogyan tanáraikat is. Ezért a pedagógusoknak fizetniük kellett. Ugyanakkor minden érintettet felszólítottak, hogy tartsák titokban az esetet.

A fertőzés elhallgatása a lehető legszerencsétlenebb döntés. A hepatitisz A vírus ellen csak sűrű kézmosással, fertőtlenítéssel, a higiénés szabályok betartásával lehet védekezni. (Ez a vírus széklet útján terjed, nem levegő vagy testnedvek, vér útján, ezért lényeges a kézmosás. De ritka az a nevelési intézmény, ahol szappan és wc-papír van a mellékhelyiségekben). Ha az iskolába járó gyerekek és a szüleik, sőt, a miskolci lakosok elől elhallgatják a fertőzésveszélyt, akkor senki sem tudja megóvni magát és családját a betegségtől, akár járvány is kialakulhat.

Az ÁNTSZ-től egyelőre nem sikerült megtudnom, milyen lépéseket tettek, választ a Kormányhivatalon keresztül ígértek.

Javaslom, tanulmányozzák, hogyan kezelték az ehhez hasonló esetet tavaly ilyenkor Budapesten, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, ahol hét-nyolc diák fertőződött meg! Az ÁNTSZ ott majdnem 900 embert oltott be ingyen, fertőtlenítő nagytakarítást végeztek az iskolában, minden wc-be fertőtlenítő kézmosót, papírtörlőt tettek ki, és plakátokkal hívták föl a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni a betegséget. Elhallgatni pedig eszük ágában sem volt.

Valahogy így kellene intézkedni Miskolcon is.

– Nagy-Korsa Judit, önkormányzati képviselő (Együtt) –