Közlemény – Dr. Varga László: járműipari központot Miskolcra!

Miskolc – Közel 5,7 milliárd forint pluszforrást hozna Miskolcra és a város környékére dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője: a jövő évi központi költségvetéshez benyújtott 13 módosító indítványa – melyek jelentős részét Gúr Nándor képviselővel közösen jegyzi – ezt célozza. Az MSZP-s politikus egyebek mellett 1 milliárdot fordítana a városi utak burkolatának javítására, ugyancsak 1 milliárdot a volt kohászati terület rehabilitációjának elindítására, de 1 milliárdot invesztálna a Miskolci Járműipari Központ létrehozásába is.

Minderről hétfőn számolt be miskolci tájékoztatóján.

A szocialista képviselő kijelentette: Európában nincs még egy olyan ország, ahol a következő évi központi költségvetést a nyár közepén akarnák elfogadni. Ennek természetesen oka van, hiszen csupán év vége felé lehet jó eséllyel látni, hogy a következő esztendőre mennyi forrást tud egy-egy ország felhasználni. A Fidesz-kormányok ebben is unortodoxok, 2001-ben például kétéves költségvetést fogadtak el. Meg is lett az eredménye, a büdzsét menet közben kellett folyton módosítgatni. Ennek ellenére ismét hasonló eljárással kísérleteznek, nyilván azzal a céllal, hogy legyen egy viszonylag nyugodtabb másfél esztendejük, ne kelljen költségvetési vitákkal „megzavarniuk” a saját kormányzásukat.

Bárhogyan is, ő maga 13 módosító indítványt nyújtott be a múlt héten tárgyalni kezdett költségvetési tervezethez. Háromszor 1 milliárdot javasol a miskolci utak felújítására (erre igencsak nagy szükség lenne), a Tiszai pályaudvar és a majdani Y-híd környékére tervezett intermodális csomópont kialakítására (most ugyanis nem látszik, ezt miből építené meg a kormányzat) és a panelprogram folytatására (a program szinte alig halad, gyakran még az önrészre sincs pénzük a társasházaknak). A képviselő további 1 milliárd forinttal elindítaná a DAM területének rehabilitációját (ha már ipari parkot ígért a kormányzat Miskolcra, s ha már beharangozták az állami fejlesztési ügynökség létrehozását), illetve 1 milliárdból elkezdődhetne a Miskolci Járműipari Központ kiépítése. Ezek az összegek természetesen csak a beruházások I. ütemére jelentenének forrást. A járműipari központról szólva ugyanakkor Varga elmondta: a központ feladata lenne olyan befektetési környezet (például terület, képzési rendszer) kialakítása, amely alkalmas arra, hogy a járműipari beruházók jó eséllyel Miskolcot válasszák beruházásaik helyszínéül.

A szocialista képviselő 200 millió forintot szánna a Lillafüredről Bánkútra vezető út felújítására, 180 milliót a Sajólászlófalva vízelvezetési problémáinak rendezésére, 100 milliót pedig a sajóbábonyi iskola rekonstrukciójára (itt a rendőrőrsöt is fel kell újítani, erre a célra 10 milliót javasol dr. Varga László). Parasznya esetében 80 milliót indítványoz az orvosi rendelő, és 10 milliót a körzeti megbízotti iroda fejlesztésére. 50 millió jutna a varbói tó környezetének turisztikai célú fejlesztésére, s ugyanennyi a radostyáni vízelvezetési problémák megoldására.

Az MSZP-s képviselő szerint ezek a fejlesztések szükségesek, ez nem lehet politikai kérdés. Éppen ezért várja, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselői, illetve Miskolc vezetése is támogassa javaslatait.

– Az MSZP miskolci szervezete –