Közlemény – Demokratikus Koalíció: Vége az önkormányzatiságnak!

Miskolc – Hol van már az az idő, amikor a Fidesz az önkormányzatiság szószólója volt!

Második kormányzásuk során szisztematikusan leépítették az önkormányzati rendszert, feladatokat, intézményeket, forrásokat vettek el.

Mára már az egészségügy, oktatás nagyon kicsi szeletét felügyeli Miskolc megyei jogú város Önkormányzata, de március 1-től a szociális ellátások jó része is elkerült a Járáshoz.

És az sem vigasztalhatja Miskolc lakóit, hogy a Megyei Önkormányzatnak pedig gyakorlatilag semmilyen, a megyében élő emberek sorsát érintő – befolyásoló feladata sincs mára!

Mindezt Miskolc város 2015. évi költségvetés-tervezete mentén érzékeltetjük:

bevétel kiadás iparűzési adó
2011 terv 37,8 41,8
beszámoló 49,6 49,4 8,9
2015 terv 24,1 25,6 7,5

Mit látunk? Az utolsó önkormányzati „békeévben” közel 50 milliárdból gazdálkodott Miskolc, kb. 9 milliárdos iparűzési adóval.

Mint az előterjesztésből tudjuk: „Az elmúlt években Miskolc növekedési pályára állt.”

Nos, ez utóbbihoz adalék: az iparűzési adóbevétel a tervek szerint ezt az állítást nem támasztja alá, hiszen alig éri el a tervek szerint a 8 milliárdot.

Akkor miben áll a növekedés? Nem tudjuk, hiszen a költségvetés főösszege csökken, az iparűzési adó stagnál és a beharangozott, soha nem látott mértékű közbiztonsági csomag is mindössze 2,5 %-át teszi ki a kiadásoknak.

Akkor mi nő? A Demokratikus Koalíció szerint leginkább az Államtól való függőségünk, hiszen mára szinte minden, a miskolciak életét befolyásoló döntés a Kormány környezetében születik.

Azaz kevesebb a Város pénze, Miskolc megválasztott képviselői semmilyen módon nem alakíthatják immár a miskolciak oktatási, egészségügyi és mára már szociális ellátórendszerét sem. És persze a fejlesztési forrásokat is Budapesten osztják el, ott döntik el, kik lesznek azok kivitelezői is!

Azaz a Fidesz végleg felszámolta az önkormányzatiságot. A testület kirakat, a költségvetés pedig kifizető-pénztár.

– dr. Tompa Sándor, önkormányzati képviselő és Varga Gergő, a DK Miskolc alelnöke –