Közlemény – Demokratikus Koalíció: A Fidesz kormány szisztematikusan tönkre akarja tenni a szociális ellátó rendszert

Kazincbarcika – Veszélybe került több ezer idős ember ellátása és több száz munkahely, mert a Magyar Állam Kincstár 2014 december 8-án felfüggesztette az állami támogatás folyósítását a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ összes telephelyén, arra való hivatkozással, hogy egyes esetekben nem lehet megállapítani a valós gondozási tevékenységet, hiányosságokat tapasztaltak az ellátórendszer működésében.

Tette mindezt úgy, hogy nem biztosította más módon az ellátást. Ennek nagyon rövid időn belül az lesz a következménye, hogy az adott szolgáltató által üzemeltetett házi segítségnyújtási rendszer teljesen ellehetetlenül, összeomlik, így több ezer idős és rászoruló ember maradhat egyik napról a másikra ellátás nélkül, valamint több száz dolgozó veszítheti el munkahelyét. Az ellátás megszűnése számos idős embernél életveszélyes helyzet kialakulását idézheti elő!

Ezzel kapcsolatban több kérdést is feltettünk:

  • Az EMMI felkészült-e a krízishelyzet kezelésére?
  • Hogyan akarja megoldani a több ezer rászoruló folyamatos ellátását?
  • Milyen megoldási terv van a több száz alkalmazott tovább foglalkoztatására?

Természetesen a kérdéseinkre semmiféle választ nem kaptunk!

Szitka Péterrel, Kazincbarcika Város polgármesterével, a hétfői napon tárgyaltam, arról, hogy Barcikán és a környező településeken senkit nem hagyhatunk ellátás nélkül.

Megállapodtunk abban, hogy kidolgozzuk a lehetséges megoldást arra, hogy miként és milyen szervezet vegye át a gondozási feladatokat. Felvesszük a kapcsolatot több szervezettel, akik stabil kiszámítható biztonságos ellátást tudnak biztosítani az ellátottak számára. Szó esett arról, amennyiben nincs más megoldás, Kazincbarcika fogja ellátni a feladatot.

– Kocsis György, a Demokratikus Koalíció B.-A.-Z. megye 4 sz. vk elnöke –
hirdetés


hirdet�s