Közlemény – Az utolsó Skoda villamos érkezése

Az utolsó Skoda villamos érkezése
Az utolsó Skoda villamos érkezése - © Fotó: Ádám János
Miskolc – 2014. december 22-e nagy nap az MVK Zrt. és a Villamos Projekt életében. Hétfőn este 20:00 órától a 31. Skoda villamos Miskolcra érkezésére rendezvényt szervezünk az MVK Zrt telephelyén, amely keretében közösen ünnepelhetjük meg az elért sikereket. Az eseményre szeretettel várjuk a közlekedésbarátokat és minden kedves érdeklődőt.

2012 – A kezdetek

Február 15-én aláírták Miskolcon a Zöld Nyíl villamosprojekt negyedik járműtenderét lezáró szerződést, melynek értelmében a Ganz-Skoda Zrt. 31 darab új villamost gyártott Miskolcnak. Augusztus 21-én, az előírtnál két hónappal hamarabb kapta meg a gyártó az előzetes típusengedélyt Miskolc új villamosára. Az erről szóló határozatot Plzenben írták alá.

2013 – Tesztelés időszaka, első Skoda villamosok érkezése Miskolcra

Május 28-án Plzen utcáin tesztelték Miskolc új villamosainak első prototípusát. Zdenék Majer, a Skoda elnökhelyettese úgy fogalmazott, a Skoda 26THU3 villamos a cégnek olyan zászlóshajója, mint a Skoda autógyárnak a Superb limuzin. Július 2-án többnapos utazást követően hajnali három órakor átlépte Miskolc határát az új Skoda villamos másodikként elkészült prototípusa. A város határában és az MVK Zrt. telephelyén több mint 100-an várták, fényképezték, videózták a járművet, melyet a város polgármestere is köszöntött. Július 5-én az MVK Zrt. megszervezte a villamosok éjszakáját az új villamos fogadására. Az este folyamán neves fellépők szórakoztatták az érdeklődőket, felvonult a belvárosban szinte minden korábbi és jelenlegi villamostípus, a 100-as a 151-es számú nosztalgia-, egy bécsi SGP és egy Tátra villamos. Végül 21 óra után konfettieső és görögtűz kíséretében gurult be a Városháza főbejárata elé a 31 tagú új Skoda flotta első városunkba érkezett példánya. Mintegy tízezer ember volt jelen. Augusztus 20-án, Nemzeti ünnepünk éjjelén érkezett meg a második Skoda prototípus Miskolcra, az MVK Zrt. telephelyére. A szerelvényt az első „villamosváró bulihoz” hasonlóan tömegek fogadták a városhatárban és a cég központi telephelyén. Október 17-én a Skoda 26THU3 teljesítette a típusengedélyhez szükséges, összesen tízezer kilométeres próbafutást. Sőt többet, összesen 11 ezret. A tízezer kilométer körülbelül annyi, mintha Miskolctól Los Angelesig futott volna a szerelvény.

2014 – a Skoda villamosok forgalomba állása

2014. január 20-án állt forgalomba az első, február 3-án a második, június 13-án pedig a 4., 5. és 6. új Skoda villamos. Ezt követően október első felében további 5 Skoda villamos állt az utasok rendelkezésére. A 610, 611, 612, 613, 614-es pályaszámú villamosok december 12-től álltak forgalomba, így már 15 modern villamos róhatta a köröket Miskolc sínjein. December 19-én újabb öt villamost adtunk át az utazóközönségnek. December 18-án megérkezett a 30., december 22-én pedig begördül az utolsó, 31. Skoda villamos. Így 2015. első negyedévében Miskolc régi villamosait leváltják az új Skodák – mindkét vonalon, a hét minden napján.

2014. december 22-e nagy nap az MVK Zrt. és a Villamos Projekt életében. Hétfőn este 20:00 órától a 31. Skoda villamos Miskolcra érkezésére rendezvényt szervezünk az MVK Zrt telephelyén, amely keretében közösen ünnepelhetjük meg az elért sikereket. Az eseményre szeretettel várjuk a közlekedésbarátokat és minden kedves érdeklődőt.

A Közlekedési Operatív Program keretében megvalósuló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése” című projekt összköltsége 37.658.167.000 Ft, amely 33.707.373.000 Ft összegű támogatással valósul meg, az Európai Unió és az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával.

– Miskolc Városi Közlekedési Zrt. –