Közlemény – Az utak helyzete Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – 2014. december 2.

Az utak helyzete Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Az utak helyzete Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Útinform szolgálatunk déli összesítése alapján havas eső esik Putnok, Edelény és Szikszó térségében, Miskolc környékén pedig szállingózik a hó, ónos esőt sehonnan sem jeleztek útellenőreink. A fő- és mellékutak országszerte vizesek, mindössze a Putnok környéki alacsonyabb forgalmi mellékutakon fordulhatnak elő latyakos szakaszok.

Aktuális útállapotok, útviszonyok

A közlekedést több megyében is akadályozzák viszont a sorozatos ágleszakadások vagy fakidőlések, egyes térségekben egy-egy fán akár 1 tonnát meghaladó jégréteg is kialakulhatott. A reggeli órákban nagyfeszültségű vezeték szakadt le az M31-es autópályán, a teljes pályás korlátozás azonban mostanra már megszűnt, az út mindkét irányban járható. Az M0-s autóút péceli és üllői csomópontjai között a 110 km/órás sebességhatárt le kellett csökkenteni 60-ra, mivel a fákról és vezetékekről hulló jégcsapok kárt okozhatnak a gépjárművekben. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükkben Répáshuta és Felsőtárkány, Ómassa és Mályinka, továbbá Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között továbbra is teljes útzár van a fakidőlések miatt. Heves megyében, a Mátrában valamelyest javult a helyzet, Kékestető újra megközelíthető közúton, de a 24-es főúton Mátraháza és Parádsasvár között, a Felsőtárkány és Bükkszentkereszt közötti úton, illetve a 2408-as jelű mellékút Mátraszentimre és a 24-es főút közötti szakaszán továbbra is teljes útzár van van érvényben. A legtöbb korlátozás a fenti okok miatt Pest megyében van. A Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek, a Szentendre és Visegrád között mellékút, a 3-as főút Kerepes és a mogyoródi elágazó közötti szakaszán, Dunakeszi és Gödöllő között Mogyoród térségében, Nagytarcsa és Isaszeg, Gödöllő és Valkó között, valamint a pilisszántói, dobogókői és nagykovácsi bekötőúton nem közlekedhetnek az autók, így utóbbi két település egyelőre országos közúton nem közelíthető meg.

Arra kérjük a közlekedőket, hogy továbbra is fokozott óvatossággal közlekedjenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Minden hasznos információ és elérhetőségeink is megtalálhatóak a nemrégiben teljesen megújult www.utinform.hu weboldalunkon, illetve a hivatalos Facebook (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter (www.twitter.com/magyarkozut) csatornáinkon is.

– Pécsi Norbert Sándor, kommunikációs osztályvezető, Magyar Közút Nonprofit Zrt.