Mezőkövesd hírei

2012.06.11. 11:57

Nagy szüksége van rá a településnek

Borsodivánka - Út- és hídfelújítás, valamint az egészségügyi épület helyreállítása kezdődik meg Borsodivánkán.

Borsodivánka - Út- és hídfelújítás, valamint az egészségügyi épület helyreállítása kezdődik meg Borsodivánkán.A dél-borsodi településen a „Településrekonstrukció Borsodivánkán, az árvíz okozta károk helyreállítására” című ÉMOP-pályázat keretében elkezdődtek a Dózsa telepre vezető út és híd rekonstrukciós munkái, illetve helyreállítják, fejlesztik a község egészségügyi központját is a következő hónapokban.

A jelentős uniós támogatással megvalósított beruházásra nagy szüksége van a településnek, hiszen Borsodivánka lakóinak mindennapi életében fontos szerepet játszik a 2010-es árvíz kapcsán károkat szenvedett közlekedési útvonal és épület.

Megsüllyedt, megsérült

Borsodivánkán is jelentős károk keletkeztek, amikor 2010. júniusában a heves esőzések hatására megemelkedett a Rima patak vízszintje. A vízátfolyások eláztatták a Dózsa telepre vezető utat, amelynek alapja megsüllyedt, az útfelületen repedések alakultak ki, ezeken keresztül további jelentős vízmennyiség került az útalapba. A hídpillérek esetében megsérültek a támfalak, gerendák.

Az egészségügyi épületben – melyben együtt működik a háziorvosi- és fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat – elsősorban az alagsorban okozott károkat a befolyó víz: átázott a betonburkolat, a lábazat, de károsodtak a nyílászárók illetve sérült a festés is.

Az önkormányzat a korábbi Vis Maior pályázatból elnyert támogatások segítségével már mérsékelni tudta a károkat, de szükség volt további külső forrásokra is, hogy teljes körűen helyre tudják állítani a károsodott közlekedési utat és ingatlant. Az elnyert uniós pályázati támogatás ugyanakkor a felújításon túl a fejlesztésre, korszerűsítésre is lehetőséget ad.

Kátyúzás is

A híd és az út esetében a pillérek és gerendák megerősítése, javítása mellett kátyúzásra kerül sor az érintett útszakaszon, megerősítik a támfalakat és helyreállítják a padkát. A megfelelő csapadékvíz elevezetés biztosítása érdekében földárkot készítenek, korrózió elleni bevonattal látják el a hídszerkezetet.

Az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézményben elsősorban az árvíz okozta károkat javítását folytatják, továbbá nyílászáró cserére, fűtéskorszerűsítésre, a víz- és gázellátó rendszer cseréjére is sor kerül, valamint az épületet külső hőszigeteléssel látják el.

Nagy jelentősége van a beruházás azon elemének, amellyel a jövőbeni árvizek által okozott károk megelőzhetők, mérsékelhetők: mintegy 850 folyóméteren épül vízelvezető árok a telepre vezető út kivitelezése során, míg az egészségügyi intézmény megfelelő védelme érdekében további 65 folyóméternyi árok készül el a projekt keretében.

A projekt tervezett befejezési dátuma 2012. augusztus 31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!