Közlekedésről értekeznek a határ mentén

Záhony – Regionális kapcsolatfelvételre törekednek Nyugat-Ukrajna térségében, melynek egyik fontos eleme az ukrán és magyar műszaki és közlekedési szakemberek személyes kapcsolatainak kialakítása.

13:43: Fókuszban a környezetvédelem és a minőségbiztosítás

A szervezők a magyar, ezen belül a záhonyi uniós tapasztalataikat szeretnék megosztani potenciális ukrajnai kereskedelmi, szállítmányozási parnereikkel, avagy: miben hasonlít egymáshoz egy szárazföldi és egy tengeri kikötő.

A záhonyi magyar-ukrán közlekedési szakember-találkozó a délelőtti előadásokat követően délután az átrakó körzet létesítményeivel való ismerkedéssel folytatódott.

 A konferenciát szervező Közlekedéstudományi Egyesület titkára, Gubik László érdeklődésünkre kiemelte: – azért kezdeményezték a találkozót, hogy a maagyar fél átadhassa EU-tapasztalatait az ukrán partnereknek elsősorban a vasúti szállítmányozással, logisztikával és kereskedelemmel összefüggő környezetvédelmi és minőségirányítási ügyekben.
– Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy szárazföldi kikötőnek (mint amilyen Záhony), hasonló kihívásai vannak, mint a valóságos tengeri kikötőhöz szervezesen kapcsolódó ogyesszai vasúti rendszernek.

Az átfedések, logisztikai kapcsolódási pontok összevetéséhez, s egyáltalán a tapasztalatok kicseréléséhez mindenképpen kellennek az ilyen találkozók, ezért is határoztuk el, hogy a tanácskozásnak feltétlenül lesz folytatása Ukrajnában – hangsúlyozta Gubik László.

A résztvevőknek Záhony térsége komplex gazdaságfejlsztési programját Kálnoki Kis Sándor, a téma miniszterelnöki megbízottja ismertette a konferencia zárásaként.

12:35:A mai záhonyi konferencián már a délelőtti előadásokból kiderült: nem egyszerűen az ismerkedés volt terítéken, hanem a közlekedési szakemberek (közülük elsősorban a vasúti szállításban, illetve kereskedelemben érintettek) kapcsolatépítése. Ezt jelezte, hogy a Záhonnyal szomszédos – szervezetileg a Lembergi vasútigazgatósághoz tartozó – ungvári aligazgatóság képviselőin kívül részletesen ismertették a hallgatósággal az ogyesszai vasúti területi igazgatóság korzserűsítési, kapcsolatépítési elképzeléseit.

Az előadó hangsúlyozta: a világkereskedelm résztvevőiként fontos számukra a környezetvédelem, jóllehet: Ogyesszában e szempontból jobb helyzetben vannak, hiszen nincs átrakodás a tucatnyi határátmenet egyikében sem, sőt több helyütt folyamatos (gyakorlatilag megállás nélküli) a vasúti forgalom.

Az orosz, ukrán, kazah vasúti szállítások Románia felé csatlakoznak az EU-hoz, ugyanakkor kompkikötője révén Bulgária és Grúzia irányába is folyik a kereskedelem.

Az ukrán vasúti szakemberek közül az ogyesszaiak az EU-ba vezető útjuk két legfontosabb elemének az ukrán-román összeköttetést és a bizalom erősítését nevezték.
Az ukrajnai vasutak egészének modernizálása érdekében elkészült egy dokumentum, amely 2007-től 2015-ig tartalmazza azokat a, három ütemben végrehajtandó lépéseket, amelyek révén, illetve végén EU-komformmá lesz keleti szomszédunk vasúti rendszere – hangzott el a tanácskozáson.

10:00: Közlekedési-, műszaki tudományi értekezletet szerveznek Záhonyban április 11-én 8 órától, az állomás protokolltermében.

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és a Közlekedéstudományi Egyesület Megyei Szervezete a megyei és nyugat-ukrajnai közlekedési szakemberek együttműködésének kialakítását tervezi tudományos és szakmai területeken. Ennek érdekében regionális kapcsolatfelvételre törekszik a partnerszervezetek megtalálásával Nyugat-Ukrajna térségében, melynek egyik fontos eleme az ukrán és magyar műszaki és közlekedési szakemberek személyes kapcsolatainak kialakítása, elősegítése.

– Nyéki Zsolt, Kovács Bertalan –